Miód od dawna jest znanym środkiem leczniczym-wzmacniającym, brzeciwbakteryjnym..itd. Wrzucam Wam artykuł oparty na podstawie informacji od bartnika-opracowanej wg literatury pszczelarskiej i medycznej. Myślę, że się przyda do poczytania.
MIÓD LIPOWY – w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy, ostry w smaku z lekka goryczką
ZASTOSOWANIE LECZNICZE – działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany w przeziębieniach, w stanach niepokoju, bezsenności.
MIÓD GRYCZANY – w stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu-brązowy. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE – nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawiera magnez, zalecany w stanach wyczerpania nerwowego. Pomocny w zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.
MIÓD RZEPAKOWY – w stanie płynnym kolor słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub kremowy. W smaku bardzo słodki, zapach kwitnącego rzepaku. Miód o najwyższej ilości glukozy i aminokwasów.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE – w chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, wątroby.
MIÓD SPADZIOWY – w stanie płynnym szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzą się grudki.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE – jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z powodzeniem nieżyt górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.
MIÓD WIELOKWIATOWY – w stanie płynnym kolor żółty, po skrystalizowaniu – jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od „oblatywanego” kwiatu.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE – przewlekłe stany zapalne gardła, przeziębienia i stany gorączkowe, choroby serca, regulacja ciśnienia mięśnia sercowego, alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.
MIÓD WRZOSOWY – w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu pomarańczowy. Smak lekko gorzkawy, galaretowaty, zapach kwiatów wrzosu.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE – choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit, biegunki.
LECZNICZE SPOŻYWANIE MIODU – 1 łyżkę miodu rozpuścić w ½ szklanki wody i pozostawić na 10-12 godzin – zwiększa przyswajalność.
(Napój z miodu przygotowuje się wieczorem, a spożywa rano przed posiłkiem)
PRZECIWSKAZANIA – nadwrażliwość i nietolerancja ze strony przewodu pokarmowego, cukrzyca.
Dodatkowe materiały, zdjęcia i komentarze forumowiczów do artykułu znajdziesz na forum klikając TUTAJ
Autor: kometa (sfd)
zapomniales dodac zeby narobic zapasów… od kiedy u mnie na wiosce postawili maszt gsm polowa uli stoi pustych…. telefonia komórkowa i nieznana choroba grzybiczna wykonczy wszystkie pszczółki za dwa trzy lata zostanie sztuczny miód z Tesco albo chinskie wynalzki z melaniną
Krótko i n/t.
Rozpuszczanie w wodzie to sprawdzony sposób.
Niestety u niektórych osób przy bezpośrednim spożyciu pojawia się bardzo mocna zgaga, jak również podrażnienia w jamie ustnej.
Miód jest polecany dla osób, które nie mogą się obejść bez słodyczy – 1 łyżka miodu i chęć na bezwartościowe łakocie przechodzi jak ręką odjął z pożytkiem dla samego zainteresowanego.