Składniki:
– 60g mąka żytnia, użyłam typu 2000 (+ trochę do podsypywania)
– łyżeczka suchych drożdży
– 50ml ciepłej wody
– kulka mozzarelli
– dowolne dodatki: u mnie koncentrat pomidorowy, por, pomidor, pieczarki, szpinak, kukurydza, papryka mielona słodka i ostra.
Sos czosnkowy:
– porządna łycha ok. 30g śmietany 18%
– 5g majonezu (można pominąć)
– 1 duży ząbek czosnku
– zioła prowansalskie
Przygotowanie:
– Mąkę mieszamy z wodą i drożdżami, wyrabiamy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut.
– W tym czasie przygotowujemy sos: czosnek drobno kroimy i mieszamy z resztą składników. Wstawiamy do lodówki.
– Dodatki do pizzy kroimy.
– Ciasto wałkujemy i układamy na lekko natłuszczoną patelnie. Smarujemy koncentratem i wykładamy dodatki. Na samą górę kładziemy pokrojoną mozzarellę. Smażymy 20 minut najpierw pod przykryciem później bez aby woda odparowała.
Wartości (bez majonezu):
B: 22g
W: 40g
T: 30g
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD