Witam!
Zainspirowany użyciem tostera postanowiłem stworzyć coś bardziej węglowodanowego i równie poręcznego.
A więc do 1 porcji potrzeba nam:
-100g płatków owsianych
-1-2 jajka(ew. białka, w sumie to tutaj dowolność, zależy kto co chce osiągnąć, można dodać odżywki białkowej)
-trochę mleka
-jakieś nadzienie
No to zaczynamy:
1.Wsypujemy wszystko do pojemnika z blendera( możemy dodać trochę kakao dla smaku) i mielimy na jednolitą masę, mleka wlewamy tyle, żeby otrzymać dobrą konsystencję.
2. Zalewamy toster połową naszej masy, do środka dodajemy dżem, twaróg, nutellę.
3. Następnie zalewamy toster masą do końca
i pieczemy co jakiś czas sprawdzając, czy już jest gotowe.
4. Powinno to wyglądać tak :
Jeśli nie bierzemy tego w „podróż” i chcemy jeść w domu możemy zrobić bez nadzienia i tylko sos do maczania np. mleko+banan+blender.
Wartość odżywcza na porcję (2 kanapki):
węglowodany ~ 74 g (bez nadzienia i kakao)
białko ~ 30g
tłuszcz ~ 19g
W sumie to przepis jak wiele na wykorzystanie owsianych jako”placki”, ale te są bardziej poręczne no i nadziane.
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: wssk (sfd)