Bezglutenowe drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone
Składniki:
1. 125 g mąki ryżowej
2. 125 g mąki gryczanej
3. 7 g drożdży suchych
4. 50 g kslitolu
5. 50 g masła
6. ok. 5 brzoskwiń- ja dałam 'ciasteczkowe’
7. 1 jajo, 1żółtko
8. szczypta soli
9. 125 ml ciepłego mleka
10. łyżeczka mąki ziemniaczanej
11. 200 g mascarpone
Sposób przygotowania:
mąki, ksylitol, drożdże, sól- wymieszać. Dodać ciepłe mleko – wyrobić. Dodać roztopione masło, wyrobić ok 5 min. Odstawić ciasto na ok 1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 części, spłaszczyć na placki i umieścić na blasze wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
W każdym placku zrobić zagłębienie, nałożyć mascarpone wymieszane z żółtkiem i mąką ziemniaczaną i pokrojone brzoskwinie. Piec ok 20 min w 180 stopniach- góra dół.
Przybliżone BTW na jedną
400 kcal/ B 7,1/ W 43/ T 23
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia” na SFD.pl