Białko i węglowodany – co lepsze na regenerację?

Nie od dzisiaj wiemy, iż podawanie w trakcie i po wysiłku węglowodanów ma wpływ na regenerację powysiłkową. Jest to w największej mierze związane z regeneracją glikogenu przez węglowodany i stymulacją syntezy białek przez proteiny np. serwatkowe.

Eksperyment naukowy

Dwudziestu dwóch zawodników dyscyplin wytrzymałościowych mających wieloletni staż otrzymywało podczas 2-godzinnego czasu regeneracji:

  • placebo (elektrolity i woda)
  • węglowodany (1,2 g na kg masy ciała, czyli w tym przypadku ~96,8 g węglowodanów)
  • węglowodany (~65 g) i białko (~32 g)

Wszystkie napoje miały taką samą objętość.

Podczas 1 wizyty uczestnicy zapoznali się ze sprzętem i mierzono ich osiągi (moc, pochłanianie tlenu).

Wizyta nr 2 polegała na zapoznaniu się z protokołem o wysokiej intensywności obejmującym interwały 5 × 4 min przy 70-80% szczytowej mocy, z 2 minutami aktywnej regeneracji przy obciążeniu 50 W po każdym przyspieszeniu, a następnie test pracy do wyczerpania (TTE) przy obciążeniu 90% szczytowej mocy.

Podczas wizyty nr 3 ten sam protokół interwałów o wysokiej intensywności z TTE przeprowadzono przed i po spożyciu każdego rodzaju napoju. Kolejne interwały i próbę wysiłkową wykonywano po ledwie 2 godzinach regeneracji.

Białko Wojownika – Idealna kompozycja na poprawę regeneracji.

Co daje najlepsze efekty?

Wyniki eksperymentu:

  • węglowodany wydłużyły czas pracy do odmowy o ~49%
  • węglowodany i proteiny wydłużyły czas pracy do odmowy o 72,7%

Z tego wynika, iż nawet po zdecydowanie za krótkim czasie regeneracji, wynoszącym ledwie 2 h zarówno podawanie węglowodanów, jak i węglowodanów z proteinami daje wyraźne, zauważalne zyski.

Referencje:

Erica R. Goldstein i in. Carbohydrate-Protein drink is effective for restoring endurance capacity in masters class athletes after a two-Hour recovery https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15502783.2023.2178858

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *