Chlebek „życie”

Co potrzebujemy:

  • 140 gram słonecznika łuskanego
  • 90 gr siemienia lnianego
  • 60 gr orzechów laskowych
  • 140 gr owsa
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki nasion chia (szałwia Hiszpańska )
  • 250 ml wody jak było by za bardzo suche dolewamy więcej wody

Wszystkie ziarna i orzechy z solą mieszamy ze sobą,rozpuszczamy 3 łyżki oleju kokosowego i dodajemy do niego łyżkę miodu.Wlewamy to do naszych ziaren i dolewamy wody.Smarujemy formę silikonową olejem kokosowym i wkładamy naszą masę.(kolejnym razem zrobię chyba jednak w aluminiowej „keksówce” przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturę pokojową.Następnie wkładamy do piekarnika na 175 stopni na 20 minut po czym wyciągamy z formy i przekładamy na blachę i pieczemy kolejne 40 minut w 175 stopniach.Wyciągamy i chlebek z piekarnika i kładziemy go na desce do krojenia chleba.musi wystygnąć.Przepis znalazłam na jakieś stronie w necie i troszkę mi się ten chlebek rozpadał,ale kolejnym razem będę go piekła w keksówce bez wyciągania. BTW nie znam bo nie mogę znaleźć wszystkich wartości odżywczych ziaren.W smaku poezja podobny chleb mozna kupić w części piekarni lecz cena waha się za niego około 32-35 złoty za kg.

 

Opinie na temat przepisu Agnieszki AJ:
http://www.sfd.pl/Chlebek_%C5%BCycie_-t1055567.html

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *