Składniki:
– żelatyna 1 łyżka
– stevia, lub inne słodzidło
– soda oczyszczona 1 łyżeczka
– fasola z puszki biała
– 90g banana
– 2 jajka
– 12g kakao
– miód 9g
– twaróg półtłusty 100g
– jogurt naturalny 40g
– maliny 65g
Przygotowanie:
Fasolę z puchy dokładnie odsączamy, przepłukujemy kilkakrotnie wodą, by pozbyć się całej zalewy.
Całą fasolę zblendować. Dodać banana, kakao, sodę, miód oraz jajka. Zblendować ponownie na gładką masę.
Na formę (najlepiej zwykła keksówka) wyłożyć papier do pieczenia albo posmarować olejem kokosowym i posypać kaszą manną.
Wlać całą masę na formę i piec w 180 stopniach około 40-45min. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę należy rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej i przegotowanej wody, porządnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Twaróg półtłusty zblendować ze stevią, miodem lub ksylitolem, dodać do niego jogurt naturalny oraz rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wymieszać, dodać maliny.
Ciasto przekroić na pół i na jednej połowie wlać masę, rozprowadzić równomiernie, przykryć wierzch. Wstawić do lodówki na minim godzinę.
Wyszło mi 6 kawałków.
Jeden kawałek to około :
8,6gB, 12,1WW, 2,9T
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”