Wysokie spożycie cukru może zwiększać ryzyko zachorowania na raka poprzez zaburzanie regulacji stężeń insuliny i glukozy, indukowanie stresu oksydacyjnego, stanu zapalnego i otyłości ciała, ale dowody epidemiologiczne są niejasne.
W meta analizie uwzględniono 37 prospektywnych badań kohortowych (1990-2017) raportujących wielowymiarowe skorygowane szacunki ryzyka dla cukrów dietetycznych w odniesieniu do raka.
Wyniki:
- z 15 badań dotyczących całkowitej ilości cukrów i z 14 dotyczących tylko sacharozy, w 11 nie odkryto związku z nowotworami,
- z 14 badań nad fruktozą, w ośmiu nie odnotowano powiązań z nowotworami, w dwóch odkryto ochronny wpływ fruktozy, a w czterech odkryto szkodliwy wpływ i powiązanie z kancerogenezą,
- w dwóch z pięciu badań nad cukrami dodanymi zaobserwowano zwiększone o 60-95% ryzyko zachorowania na raka przy zwiększonej podaży,
- w 8 z 15 badań nad słodkimi pokarmami i napojami zaobserwowano wyższe o 23-200% ryzyko zachorowania na raka przy wyższym spożyciu słodzonych napojów,
Podsumowując, większość badań wskazuje na niskie powiązanie spożycia różnych cukrów z nowotworami, jednak picie napojów słodzonych może mieć związek z występowaniem raka.