Cukier, a ryzyko raka. Badania naukowe

Wysokie spożycie cukru może zwiększać ryzyko zachorowania na raka poprzez zaburzanie regulacji stężeń insuliny i glukozy, indukowanie stresu oksydacyjnego, stanu zapalnego i otyłości ciała, ale dowody epidemiologiczne są niejasne.

W meta analizie uwzględniono 37 prospektywnych badań kohortowych (1990-2017) raportujących wielowymiarowe skorygowane szacunki ryzyka dla cukrów dietetycznych w odniesieniu do raka.

Wyniki:

  • z 15 badań dotyczących całkowitej ilości cukrów i z 14 dotyczących tylko sacharozy, w 11 nie odkryto związku z nowotworami,
  • z 14 badań nad fruktozą, w ośmiu nie odnotowano powiązań z nowotworami, w dwóch odkryto ochronny wpływ fruktozy, a w czterech odkryto szkodliwy wpływ i powiązanie z kancerogenezą,
  • w dwóch z pięciu badań nad cukrami dodanymi zaobserwowano zwiększone o 60-95% ryzyko zachorowania na raka przy zwiększonej podaży,
  • w 8 z 15 badań nad słodkimi pokarmami i napojami zaobserwowano wyższe o 23-200% ryzyko zachorowania na raka przy wyższym spożyciu słodzonych napojów,

Podsumowując, większość badań wskazuje na niskie powiązanie spożycia różnych cukrów z nowotworami, jednak picie napojów słodzonych może mieć związek z występowaniem raka.

Referencje: Makarem N1, Bandera EV2,3, Nicholson JM4, Parekh N5,6 „Consumption of Sugars, Sugary Foods, and Sugary Beverages in Relation to Cancer Risk: A Systematic Review of Longitudinal Studies”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29801420
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *