Dość powszechne jest przekonanie, zgodnie z którym napoje gazowane są niezdrowe i powodują przyrost tkanki tłuszczowej. O ile w przypadku wielu nafaszerowanych cukrem, konserwantami i barwnikami produktów takowa zależność faktycznie istnieje, o tyle w przypadku wody mineralnej wydaje się co najmniej wątpliwa. Czy możliwe jest bowiem, by samo dodanie do niej dwutlenku węgla niosło za sobą jakieś negatywne konsekwencje?
Zalety wód mineralnych
Chociaż wody mineralne dostępne w sklepach różnią się istotnie zawartością składników mineralnych, to mają kilka wspólnych walorów. Po pierwsze są bezkaloryczne, po drugie – nie zawierają barwników, konserwantów, aromatów i żadnych innych dodatków, po trzecie – znakomicie gaszą pragnienie i dobrze nawadniają organizm. Wybierając wody średnio- i wysokozmineralizowane mamy szansę także dostarczyć organizmowi ważnych pierwiastków takich jak wapń, magnez i sód. Dodatkowa dawka tych związków w postaci bezkalorycznego płynu może być szczególnie istotna dla osób odchudzających się, aktywnych fizycznie, niespożywających nabiału. Wody mineralne mogą być używane także do przygotowywania napojów dla sportowców oraz koktajli odżywczych i energetycznych.
Kontrowersyjne bąbelki
Napoje gazowane cieszą się generalnie złą renomą. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku wód mineralnych. Wody nasycone CO2 często przedstawiane są jako „gorsze” od swoich niegazowanych odpowiedników. Zarzuca się im niekiedy, że obecny w nich dwutlenkiem węgla upośledza wchłanianie wapnia i magnezu, podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego zwiększając ryzyko raka, powoduje wrzody żołądka, utrudnia trawienie i wchłanianie pokarmu czy też – sprawia, iż wypity płyn nie nawadnia w sposób pożądany organizmu. Wszystkie te teorie jednak nie mają rzetelnego uzasadniania, a niektóre wręcz zaskakują swoją kuriozalnością. Dodatek dwutlenku węgla do wody nie czyni z niej bezwartościowego czy szkodliwego napoju, co więcej – może nieść za sobą pewne korzyści.
Zalety CO2
Największą z zalet wód nasyconych dwutlenkiem węgla odczuć można podczas ich konsumpcji, która jest zdecydowanie przyjemniejsza w smaku niż w przypadku płynów niegazowanych. Dlaczego tak jest? Naukowcy od lat głowią się nad tym pytaniem i nie znają jeszcze na nie odpowiedzi. Pożądane odczucia sensoryczne to jednak nie jedyne walory gazowanych wód mineralnych. Kolejną ważną kwestią jest fakt, iż napoje dodatek bąbelków sprawia, że woda dłużej zachowuje czystość mikrobiologiczną. Dwutlenek węgla jest bowiem „naturalnym konserwantem” i zapobiega rozwojowi bakterii… więcej