Żyjemy w czasach gdzie wszystko musi być idealne i piękne. Im ładniejsze tym „lepsze”, dlatego producenci dbają o estetykę produktów spożywczych i ich wygląd, ale czy to jak one wyglądają jest najważniejsze? Obecnie coraz więcej osób jest zaniepokojona tym jakie produkty jakościowo spożywa. To co znajduje się na naszych talerzach powinno być przede wszystkim gęste odżywczo i jak wolne od toksyn i pestycydów.
Właśnie dlatego, przybywa zwolenników ekologicznej żywności. Produkty ekologiczne to żywność uprawiana bez pestycydów, syntetycznych nawozów oraz pozbawiona modyfikacji genetycznych. Produkty pochodzenia zwierzęcego, nie mogą być wspomagane antybiotykami ani hormonami.
Jak wygląda problem żywności ekologicznej w USA?
Organic USDA – jest to termin regulowany przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Produkty spożywcze spełniające kryteria USDA należą do produktów certyfikowanych pieczęcią ekologiczną. Jest to najwyższy poziom certyfikacji żywności ekologicznej, co oznacza że składniki zawarte w tym produkcie spożywczym są w 100% ekologiczne. Istnieją również produkty ekologiczne, które nie zawierają owej pieczęci USDA, ale nadal spełniają kryteria. W przypadku takiego produktu, oznacza to, że co najmniej 70% składników odżywczych jest organiczna. Podobna struktura regulacji ma miejsce także na naszym rynku.
Żywność ekologiczna nie zawsze jest ekologiczna
Niecałe 2 lata temu USDA opublikowało raport, który ujawnił rozległe oszustwa wśród producentów EKO. Wnioskując, konsument płaci więcej za produkt ekologiczny, który w rzeczywistości nie jest organiczny.
Innym problemem jest to, że nawet legalna żywność ekologiczna nie jest wolna od pestycydów. Rolnikom ekologicznym zezwala się na stosowanie niektórych chemikaliów w celu ochrony ich upraw przed drapieżnikami. W rzeczywistości, niektórzy konsumenci wiedzą, że „organiczny” nie posiada certyfikatu i jest bardziej terminem marketingowym, by zachęcić kupującego.
Producent ekologicznej żywności nie wspomina o korzyściach zdrowotnych lub jej braku. Z ciekawości sprawdź etykietę ciasteczek wykonanych z ekologicznych składników. Zawierają one cukier i inne składniki, które niekoniecznie służą naszemu zdrowiu. Te sprytnie sprzedawane przekąski zwodzą konsumentów, aby myśleli, że spożywają zdrowe produkty. Warto czytać etykiety. Oceniaj produkt po składnikach odżywczych w nim zawartych, a nie wyłącznie sugeruj się tym czy jest on ekologiczny.
Czy EKO żywność jest bardziej pożywna?
Organiczne jabłko, za które płacisz więcej, prawdopodobnie nie jest bardziej pożywne od tradycyjnie uprawianego, które jest tańsze. Warto jednak pamiętać, że przykładowo jabłka należą do mocno opryskiwanych owoców. Kupując ekologiczne jabłka również nie masz pewności, że nie są one narażone na kontakt pestycydami, ale prawdopodobnie zawiera mniej pestycydów, niż nieoznaczony odpowiednik. Jeśli jesz bardzo dużo owoców i warzyw, warto zwracać uwagę na produkty bardziej chronione. Pamiętaj jednak, aby wybierać owoce i warzywa certyfikowane jako żywność ekologiczna, które nie są importowane z innego kraju.
Czy żywność ekologiczna jest zawsze lepsza?Podsumowanie
Certyfikaty certyfikatami, a życie życiem… Produkty certyfikowane wydają się posiadać wyższy stopień pewności, ale nie można wykluczyć oszust producentów. Warto jednak zawsze zwracać uwagę na wartość odżywczą danego produktu. Ekologiczne produkty nie zawsze muszą być lepsze.
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini Fitness