Dieta czy aeroby – co ważniejsze? Badania naukowe

W badaniu porównano dietę oraz dietę połączoną z aerobami. Oceniano wpływ na skład ciała, profil lipidowy i wydolność u kobiet. Dwadzieścia kobiet badano na początku i po 8 tygodniach. Badano masę ciała i ilość tłuszczu, ilość cholesterolu, HDL-C, LDL-C i trójglicerydów, ilość mleczanów przy wydatkowaniu 100 W oraz maksymalną moc w watach.

Przydzielono je losowo do grup:

  • diety – 500 kcal dziennie w stosunku do zapotrzebowania, (czyli deficyt 3500 kcal tygodniowo)
  • diety (deficyt 339 kcal dziennie) i treningu trzy sesje po 60 minut z 60% VO2 max  (wydatek 1402 kcal tygodniowo); łącznie ~3775 kcal tygodniowo,

Wyniki po 8 tygodniach:

  • sama dieta zmniejszyła wagę ciała o -1.95 ±  1.13 kg,
  • sama dieta zmniejszyła ilość tkanki tłuszczowej o 1.47 ±0.87%,
  • dieta i trening aerobowy zmniejszyły wagę ciała o 2,23 ±  1.28 kg,
  • dieta i trening aerobowy zmniejszyły ilość tkanki tłuszczowej o 1.59  ± 0,87 %,
  • nie było różnic między grupami jeśli chodzi o cholesterol, HDL-C, LDL-C i stężenie trójglicerydów,
  • moc poprawiła się o 12.2 ± 8.8 W w grupie która trenowała i stosowała dietę oraz nie zmieniła znacząco w grupie samej diety,
  • akumulacja mleczanów zmniejszyła się w grupie treningu i pogorszyła (wzrosła) w grupie samej diety,

Naukowcy wywnioskowali, iż tylko od bilansu energetycznego zależy redukcja masy ciała. Nie do końca się z tym zgadzam, gdyż nadmierny deficyt przyczynia się do zahamowania dalszej redukcji i potrafi rozregulować metabolizm, a o wiele trudniej jest przesadzić z objętością treningu np. aerobowego. Ponadto trening siłowy może zwiększyć masę mięśniową, a więc pośrednio przez całą dobę sprzyja „spalaniu tłuszczu” – czego nie można powiedzieć o aerobach.

Referencje: Strasser B1, Spreitzer A, Haber P. “Fat loss depends on energy deficit only, independently of the method for weight loss”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18025815

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *