Dobre i złe węglowodany

Chociaż w ostatnich czasach daje się zauważyć powszechny lęk przed tzw. „węglami”, to jak wiadomo niektóre są mniej, a inne bardziej pożądanym składnikiem naszej diety. Chociaż w maksymalnym uproszczeniu za „złe” uznaje się cukry proste, a za „dobre” – złożone, to w praktyce podział ten nie zawsze jest trafiony. Istnieje przynajmniej kilka czynników modyfikujących właściwości zdrowotne spożywanych węglowodanów, z których za podstawowe uznać można stopień przetworzenia produktu oraz jego gęstość odżywczą. Jeśli chcesz wiedzieć co kryje się pod tymi pojęciami oraz nauczyć się odróżniać cukry dobre od złych, zapraszam do lektury tego artykułu.

Cukry złożone nie zawsze są dobre!

Chociaż przyjęło się, złożone wchodzące głównie w skład produktów zbożowych są sprzymierzeńcem naszego zdrowia i naszej sylwetki, to w praktyce sytuacja nie zawsze wygląda tak kolorowo. Przykładowo doskonałym ich źródłem jest pieczywo wyprodukowane z białej mąki, a także biały ryż i makaron. Tymczasem – jak powszechnie wiadomo – zajadanie się tymi produktami wybitnie nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także może niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu.

Spowodowane jest to tym, że w wymienionych powyżej produktach występują w postaci oczyszczonej z dodatku włókna pokarmowego skrobi, która błyskawicznie rozkładana jest przez nasze enzymy trawienne do glukozy, a następnie równie szybko wchłaniana do krwiobiegu. W praktyce więc zjedzenie kajzerki czy bagietki powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi, co powoduje silną odpowiedź ze strony hormonu insuliny, sprzyjającej gromadzeniu tłuszczu zapasowego.

Czy wiec cukry złożone są generalnie złe?

Nie, jeśli dostarczane są w postaci nisko przetworzonych produktów żywnościowych o wysokiej zawartości błonnika!

W procesie technologicznej obróbki żywności dochodzi do stopniowego usuwania wielu cennych składników. Podczas oczyszczania ziarna usunięte zostają okrywy owocowo-nasienne, co w efekcie powoduje pozbawienie produktu finalnego błonnika, niektórych witamin i składników mineralnych. Nisko przetworzone produkty zbożowe otrzymane z pełnego ziarna, dzięki obecności wymienionych powyżej składników, spowalniają proces trawienia skrobi oraz spowalniają przenikanie do krwiobiegu uwolnionej przez enzymy glukozy, dzięki czemu nie wywołują silnej odpowiedzi insulinowej. Dodatkowo obecność witamin z grupy B, magnezu i chromu korzystnie wpływa na gospodarkę energetyczną ustroju.

Cukry proste nie zawsze są złe!

Więcej w temacie: http://potreningu.pl/diety/artykuly/1103/dobre-i-zle-weglowodany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *