Składniki:
– 1 główka kapusty
– przecier pomidorowy
– mięso mielone
– ryż ugotowany
– przyprawy
– masło klarowane
– woda
Przygotowanie
Kapusta lekko pogotowana w dużym garnku. Liście należy ściągać delikatnie, żeby nie popękały.
Wcześnie ugotować ryż (u mnie paraboliczny ponad 100g) oraz mielone mięso z łopatki wieprzowej i wołowej.
Do tego cebulka, przyprawy (sól, pieprz, suszone warzywa coś al’a zdrowa wegeta, curry, czerwona papryka, czosnek granulowany) .
Ryż wymieszać z przyprawionym mięsem i nakładać osobno na liście (nie pamiętam ile wyszło mi sztuk)
Można podpiec na maśle klarownym odrobinę z jednej i drugiej strony (u mnie podpieczone na 20g masła), później dolewamy wody, do wody 2 łyżki przecieru pomidorowego i gotujemy około 30 min do miękkości kapusty.
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”