Hamburger z probówki

Czy jesteś w stanie wyobrazić sobie czasy, w których mięso otrzymywane będzie metodą In vitro? Jak byś się czuł jedząc kotleta otrzymanego w laboratorium z mięsa wyhodowanego w probówce? Może pomysł wydaje ci się rodem z filmów science-fiction? To wiedz w takim razie, że najprawdopodobniej przed końcem tego roku profesor Mark Post ma zamiar publicznie zjeść hamburgera z mięsa wyhodowanego w laboratorium!

Od pewnego czasu światowa konsumpcja mięsa zwiększa się, tymczasem pokrycie rosnącego zapotrzebowania przy pomocy konwencjonalnych metod jest trudne, energochłonne i niepożądane w kontekście wyzwań jakie niesie za sobą konieczność ochrony środowiska. Aktualnie zabija się rocznie około 40 miliardów zwierząt hodowlanych rocznie w samych Stanach Zjednoczonych. Mało tego, globalna produkcja mięsa odpowiada za 18% produkcji gazów cieplarnianych, czyli więcej niż ma to miejsce w przypadku samochodów, autobusów i samolotów razem wziętych!

Rozwiązaniem tego problemu ma być zdaniem niektórych naukowców hodowla mięsa przy udziale komórek macierzystych, które znajdują się w mięśniach zwierząt. Przy zachowaniu odpowiednich warunków komórki te można namnażać, poddawać stymulacji i otrzymywać z nich – mięso! Tak, zaawansowane prace już trwają, a ich efekt ujrzy światło dzienne najprawdopodobniej jeszcze w tym roku.

Czytaj dalej: http://potreningu.pl/artykuly/1134/hamburger-z-probowki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *