Ksylitol, czyli zdrowa alternatywa dla cukru

Zdrowe odżywanie polega m.in. na dokonywaniu właściwych wyborów, zastępowaniu słabych jakościowo i niezdrowych produktów ich lepszymi odpowiednikami. Słabość do smaku słodkiego stanowi przysłowiową piętę achillesową wielu, nawet bardzo zdeterminowanych osób. Często plany ukierunkowane na zmianę diety, czy też konkretnie – redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej, zostają porzucone, właśnie przez trudności z zahamowaniem ochoty na słodkie pokarmy. Pomocny może być w tej sytuacji ksylitol – słodzik naturalnego pochodzenia, który oprócz słodyczy posiada inne, korzystne dla zdrowia właściwości.

Czym jest ksylitol?

Ksylitol, zwany także cukrem brzozowym to alkohol cukrowy, substancja naturalnie występująca w przyrodzie (np. w włóknistych i zdrewniałych częściach niektórych roślin, w tym  – popularnych warzyw i owoców). Związek ten został odkryty pod koniec XIX wieku. Zainteresowanie ksylitolem związane jest z dość interesującymi jego właściwościami, które sprawiają iż stanowi znakomitą alternatywę dla stołowego cukru.

Czym się różni od zwykłego cukru?

Chociaż posiada smak i wygląd zbliżony do sacharozy, można zaryzykować stwierdzenie, iż ksylitol pozbawiony jest po prostu wad sacharozy. Metabolizm cukru brzozowego zachodzi niezależnie od insuliny, co sprawia iż jest szczególnie polecany cukrzykom i osobom odchudzającym. Dodatkową zaletą jest niska wartość energetyczna, 1g tego związku dostarcza zaledwie 2,4 kcal, podczas gdy taka sama ilość sacharozy to 4 kcal… więcej

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *