Muffinki jajeczne – kuchnia Ladies SFD

Potrzebujemy (orientacyjnie):

4 jaja
1 duża cebula
pół papryki
ulubiona zielenina (szczypior, natka, koperek, lubczyk…)
15 dag pieczarek
22 dag piersi z kurczaka (bo akurat taką miałam )
4 dag żółtego sera (u mnie Hollender 17% tłuszczu)

Wykonanie:
Pierś kroimy drobniutko i przesmażamy na teflonie. Zdejmujemy i odkładamy do przestudzenia.
Na zwolnioną patelnię dajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę i chwilę przesmażamy. Jak się poddusi dorzucamy drobno pocięte w kostkę pieczarki i przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, curry, czosnek granulowany itp.). Jak pieczarki puszczą wodę i lekko się podduszą, dorzucamy zieleninę i ciachniętą drobno paprykę**.
Smażymy jeszcze chwilkę, żeby odparowało, przekładamy na chłodny talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

** można dodać też inne składniki, np. świeże lub suszone grzyby, podgotowany al’dente brokuł, drobno pocięty, pomidor – jeśli jędrny to cały, jeśli nie to bez wodnistego środka, pomidory suszone, oliwki, itd.

W czasie, gdy warzywa stygną, włączamy piekarnik na 180-200 stopni.

Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Białka ubijamy na sztywno z solą. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy tyle tylko żeby połączyć, ale żeby piana nie opadła.

Przestygniętego kurczaka łączymy z przestygniętymi warzywami (można tutaj też dorzucić tartego sera) i wsypujemy masę do piany jajecznej. Mieszamy lekko by nie opadło, ale by farsz w miarę się w masie rozłożył.
Masą napełniamy formę na muffiny (najlepiej silikonową żeby nie przywarły), posypujemy żółtym serem (u mnie raczej symbolicznie) i wsadzamy na około 20-25 minut do nagrzanego piekarnika.
Jeśli nie mieszaliśmy zbyt długo żółtek z białkami, a potem warzyw w masie, to babeczki nieco urosną, więc lepiej nie przesadzić z ilością piany w dołku (z tym że mi tym razem nie urosły ).

Uwagi:
Podawać z surówką.
Można jeść od razu po zrobieniu na ciepło, można na drugi dzień na zimno lub podgrzać minutę w mikrofali.
Nadają się w drogę, do szkoły czy do pracy.

Z porcji podanych wypałniaczy i 4 jaj w widocznej foremce

wychodzi ok. 14 babeczek. Gdy dawałam 5 jaj i tą samą ilość wypełniaczy w foremce metalowej wyszło 12 większych babek.

Przy obecnych składnikach cała porcja masy (nie liczac wartości warzyw) zawiera:
688 kcal
B 85
T 38
W 2

1 babka
49,14 kcal
B 6,07
T 2,71
W 0,14

Tzw. przekrok

http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s7.html

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *