Nieprzemyślane odchudzanie zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych

Sprowadzanie diety odchudzającej jedynie do poziomu energetycznego bilansu i zapewnieniu odpowiedniej podaży białka to dość popularna praktyka z jaką spotkać się można na forach internetowych. Zgodnie z obowiązującymi konwencjami podczas redukcji tkanki tłuszczowej zaleca się wprowadzenie kalorycznego deficytu, zwiększenie spożycia protein i zależnie od „szkoły” ograniczenie udziału energii z tłuszczu lub z węglowodanów.

O ile tego typu rozwiązania mogą być skuteczne w kontekście redukcji tkanki tłuszczowej, o tyle nie zawsze służą zdrowiu. Wiele osób niestety nie przywiązuje odpowiedniej wagi do tego by zapewnić odpowiednio wysokie spożycie wszystkich potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników pokarmowych, narażając się na niedobory pokarmowe.

Dieta to nie tylko kalorie

Organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje nie tylko odpowiedniej podaży energii, ale także kilkadziesiąt różnych składników pełniących rozmaite funkcje fizjologiczne, do których zaliczamy m.in. witaminy, niezbędne kwasy tłuszczowej, egzogenne aminokwasy, składniki mineralne. Chociaż organizm w toku ewolucji wykształcił sobie zdolność  do radzenia sobie w sytuacjach nadpodaży i niedoborów wymaganych związków, to jego możliwości adaptacyjne są w tym zakresie ograniczone. Przedłużający się w czasie deficyt jakiegoś składnika pokarmowego skutkuje zaburzeniem homeostazy i nieprawidłowym przebiegiem wybranych reakcji metabolicznych, a nawet prowadzić może do poważnej choroby lub – śmierci.

W czasach współczesnych na szczęście głębokie niedobory pokarmowe w krajach cywilizowanych zdarzają się rzadko, częściej natomiast spotkać się można z sytuacjami w których skala deficytu danego składnika jest niewielka lub umiarkowana. Konsekwencje zdrowotne takiego stanu nie są nagłe, ale mają charakter łagodny, rozłożony w czasie, przez co też – niestety – są trudne do zdiagnozowania… więcej

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *