Oleje z kiełków pszenicy i winogron, a pestycydy

Chlorpyrifos jest pestycydem fosforoorganicznym, który w grudniu 2019 r. miał przestać być  stosowany w UE. Jest to substancja groźna dla człowieka. Eksperci doszli do wniosku, że istnieją obawy związane z wpływem chlorpyrifosu na zdrowie ludzi, w szczególności w odniesieniu do możliwej genotoksyczności i neurotoksyczności rozwojowej.

Badanie

Naukowcy badali jaki wpływ będą miały oleju z kiełków pszenicy (WGO) i olej z pestek winogron (GSO)  na indukowany chlorpyrifosem stres oksydacyjne w wątrobie. Chloropiryfos (CPF) dodawano do różnych diet  w dawkach 25 i 50 mg / kg. Z kolei olej z kiełków pszenicy i olej z pestek winogron dodawano do diety w dawce 200 mg na kg.

 Wyniki

  • sam pestycyd miał wpływ na enzymy wątrobowe,
  • oba rodzaje olejów redukowały podwyższone enzymy wątrobowe,
  • podawanie oleju z kiełków pszenicy zmniejszyło o ~45.7% stężenie dialdehydu malonowego (MDA) wywołane chlorpyrifosem,
  • podawanie oleju z pestek winogron zmniejszyło o o ~39.4% stężenie dialdehydu malonowego (MDA) wywołane chlorpyrifosem,

Co to znaczy?

Dialdehyd malonowy (MDA) jest bardzo reaktywnym związkiem o działaniu mutagennym. Powoduje uszkodzenia błon komórkowych oraz narusza struktury białkowe komórek, doprowadzając do ich wcześniejszego starzenia się. Oba rodzaje oleju redukowały stężenie MDA. Ponadto podawanie obu rodzajów oleju miało wpływ na stres oksydacyjny wywołany chlorpyrifosem i enzymy wątrobowe.

Referencje:

https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/approval_active_substances/chlorpyrifos_chlorpyrifos-methyl_en

Fares K. Khalifa, Fatma A. Khalil, Heba A. Barakat, Marwa M. Hassan „Protective Role of Wheat Germ and Grape Seed Oils in Chlorpyrifos-InducedOxidative Stress, Biochemical and Histological Alterations in Liver of Rats” https://pdfs.semanticscholar.org/0978/a82d5537d06e51edb216fa53e1fe0dc7a7bd.pdf

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *