Pięć powodów, dla których warto jeść kaszę gryczaną

Kasza gryczana z pewnością nie należy do najbardziej lubianych produktów skrobiowych i ma stosunkowo niewielu entuzjastów, nawet wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, a szkoda. Kasza gryczana posiada szereg walorów, które sprawiają, że warto włączyć ją do diety, zwłaszcza że dania przygotowane z jej udziałem mogą być naprawdę smaczne. Warto więc przełamać niechęć wyniesioną jeszcze z dzieciństwa i zafundować sobie choć okazjonalny eksperyment kulinarny. Istnieje przynajmniej pięć dobrych powodów by kaszę gryczaną uczynić stałym elementem jadłospisu.

Znakomite źródło magnezu

Kasza gryczana wyróżnia się na tle innych produktów żywnościowych wybitnie wysoką zawartością magnezu. W stanie surowym dostarcza ponad 210mg tego pierwiastka na 100g, co pozwala zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania. Pod tym względem jest dwukrotnie lepsza od brązowego ryżu i niemal czterokrotnie – od razowego pieczywa. Włączając kaszę gryczaną do diety zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na magnez to błahostka.

Brak glutenu

Gluten jest dość kontrowersyjnym i zarazem wszechobecnym składnikiem diety. Istnieją przesłanki ku temu by uważać, że wykluczyć go z diety powinny nie tylko osoby na niego uczulone i chore na celiakię, ale także wszyscy borykający się z chorobami autoimmunologicznymi. Koncepcja diety paleolitycznej sugeruje całkowite wykluczenie glutenu z diety nawet osób zdrowych wskazując, że składnik ten również w takich wypadkach może doprowadzać do zaburzenia przepuszczalności jelitowej. Brak glutenu w kaszy gryczanej jest więc potencjalną zaletą, którą można wziąć pod uwagę.

Wysoka zawartość dobrego jakościowo białka

Kasza gryczana na tle innych produktów skrobiowych wyróżnia się stosunkowo wysoką zawartością białka o całkiem przyzwoitym profilu aminokwasowym (jak na białka roślinne). Zawartość protein jest tutaj około dwukrotnie wyższa niż w razowym pieczywie i brązowym ryżu, kasza gryczana przewyższa pod tym względem również makarony i płatki owsiane. Profil aminokwasowy białka gryki jest lepszy niż produktów zbożowych i ziemniaków, przewyższa także pod tym względem znaczną część warzyw strączkowych… czytaj dalej

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *