Pyszny tort makowy

Tort makowy:

Ciasto makowe
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
4 łyżki czubate tartej bułki
6 łyżek wrzącej wody
5 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
dodatkowo 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku

Masa Mascarpone:
40 dag serka mascarpone
20 dag śmietanki kremówki 30%
8 dag cukru pudru

dżem z pomarańczy
sok z pomarańczy do nasączenia ciasta makowego
6 kosteczek czekolady do dekoracji

Przepis na ciasto makowe: Mleko zagotować, zalać mak i parzyć przez 4 godziny. Następnie mak osączyć na siteczku i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać. Wlać wrzącą wodę i ponownie wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do maku i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zapach migdałowy, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce.

Przepis na krem mascarpone: Ser mascarpone wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Przekładanie: Ciasto makowe przekroić na 3 blaty (najlepiej upiec dzień wcześniej, aby lepiej się kroiło). Nasączyć delikatnie sokiem z pomarańczy. Na paterze lub dużym, płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat, posmarować cienko dżemem z pomarańczy i wyłożyć 1/4 część kremu mascarpone. Przykryć drugim blatem, posmarować dżemem i znów 1/4 część kremu mascarpone. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć 1/4 część kremu mascarpone i wyrównać. Pozostały krem rozsmarować na boki, zostawiając trochę na dekorację. Udekorować kremem za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wedle uznania oraz pokrojoną na kawałki deserową czekoladą. Tort schłodzić w lodówce przez całą noc, ale można podawać już po 5 godzinach schłodzenia. Przechowywać w lodówce.

Autor przepisu: Ania B.

Dyskusja w temacie na forum:
http://www.sfd.pl/Pyszny_tort_makowy-t1037342.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *