W czym znajduje się jod? Najlepsze źródła jodu

Jod jest niezbędnym pierwiastkiem, potrzebnym do produkcji hormonów tarczycy, które są wykorzystywane przez organizm do zarządzania energią, a u dzieci do wzrostu i rozwoju.

Dieta uboga w jod, np. dieta wegańska może przyczyniać się do powstawania problemów z tarczycą. U osób z długotrwałym niedoborem jodu może wystąpić niedoczynność tarczycy, której objawy to między innymi: spowolnione funkcje umysłowe, sucha skóra, wypadanie włosów, a nawet depresja. 

Jakie jest zapotrzebowanie na jod?

Nasz organizm potrzebuje około 150 mcg jodu dziennie, to bardzo mało, ale już niewielkie niedobory tego pierwiastka mogą spowalniać funkcje umysłowe, powodować zmęczenie, a nawet przyrost masy ciała.

Najlepsze źródła jodu?

Spirulina

Spirulina jest jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych. Zawiera białko roślinne z właściwościami przeciwutleniającymi oraz przeciwzapalnymi. Składniki odżywcze zawarte w spirulinie, w tym jod dobrze wpływają na między innymi na pracę serca, alergie oraz odporność.

Uwaga: Porcja spiruliny może zawierać od 16 mikrogramów do ponad 15 000 mikrogramów. Choć przedawkowanie spiruliny jest dosyć rzadkie, warto pamiętać, że zbyt dużo jodu może powodować zaburzenia funkcjonowania tarczycy. Dzienna porcja jodu nie powinna przekraczać 1000 miligramów.

Chlorella

Chlorella to rodzaj alg, które żyją w słodkich wodach. Chlorella stosowana jest w zapobieganiu bólów menstruacyjnych, przy wysokim poziomie cholesterolu, oraz przy przewlekłym osłabieniu organizmu, a nawet przy depresji.

Kelp

Kelp to algi/wodorosty bogate w składniki odżywcze wodorosty zawierają dziesięć razy więcej minerałów i składników odżywczych niż rośliny uprawiane w ziemi. 

Kelp jest źródłem jodu, minerałów i przeciwutleniaczy, które niosą ze sobą wiele korzyści odżywczych. Reguluje pracę tarczycy i dostarcza organizmowi ważnych mikroelementów.

Owoce morze

Owoce morza są najlepszym źródłem jodu, ponieważ pochłaniają naturalnie występujący jod w wodzie morskiej. Regularne spożycie owoców morza pozwala utrzymać prawidłowy poziom jodu w organizmie i tym samym sprawia, że jesteśmy zdrowsi i mamy więcej energii.

Podsumowując

Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych jest zdrowa, zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze. Osoby na diety wegańskiej mogą mieć niewystarczające ilości mikroelementów, w tym jodu. Spożycie dwóch porcji owoców morza tygodniowo pozwoli dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość jodu oraz kwasów omega-3.

Amanda Starek

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *