Starożytni Chińczycy wierzyli, że w niektórych przypadkach korzystniej jest spożywać niewłaściwe pokarmy z właściwym nastawieniem, niż odwrotnie. Niedawno Amerykańscy naukowcy wykazali, że takie przekonanie nie jest zupełnie bezpodstawne. Swoje wyniki zaprezentowali w publikacji o intrygującym tytule: „Mind over milkshakes: mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response” [1].
Łukasz Kowalski jest kandydatem na doktora w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.
Więcej w temacie: http://potreningu.pl/artykuly/1047/wplyw-umyslu-na-uczucie-sytosci