Czy jest sens stosowania odżywek białkowych przez kolarzy? Jak wiadomo, zapotrzebowanie na białko w tej dyscyplinie sportowej nie jest tak wysokie jak np. w sportach siłowych.
Fakt, zapotrzebowanie na białko w dyscyplinach wytrzymałościowych nie jest aż tak duże, jednak nie oznacza to, że ten rodzaj suplementów należy całkowicie ignorować. Trening o charakterze tlenowym wzmaga w organizmie reakcje wolnorodnikowe, które nasilają proces uszkodzeń białek mięśniowych i enzymatycznych. Zniszczone w reakcjach oksydacyjnych białka stanowią zbędny balast dla organizmu i muszą zostać wydalone.
W odnowie powysiłkowej sportowiec powinien dążyć do uzupełnienia poniesionych strat białka. W tym celu mogą być wykorzystywane m.in. odpowiednie suplementy białkowe, lub węglowodanowo-białkowe. W sportach wytrzymałościowych są one szczególnie polecane w ramach regeneracji, po zakończeniu intensywnej pracy mięśniowej. Suplementacja białkami wpływa korzystnie na odbudowę białek mięśniowych, mitochondrialnych oraz enzymów oddechowych. W efekcie przekłada się na poprawę wytrzymałości i wydolności tlenowej. W sportach wytrzymałościowych polecam szczególnie odżywki oparte o izolaty i koncentraty białek serwatkowych (np. WHEY PRO MATRIX), względnie zestawy aminokwasów OLIMP AMINO ANABOLIC 5500. Można także w ramach regeneracji zastosować odżywkę białkową raz dziennie na noc. Tutaj polecam BIOGENIX PROLONGATUM.
Czy OLIMP CARBO lepiej jest stosować przed, czy po wysiłku?
Suplementy pełniące rolę energetyczną, tak jak odżywka OLIMP CARBO można przyjmować przed, w trakcie oraz po wysiłku. W zależności od czasu podania odżywki, może ona spełniać różne zadania:
Suplementacja przed wysiłkiem
Pozwala utworzyć niewielkie zapasy energii. W okresie poprzedzającym wysiłek stosuje się najczęściej roztwory izotoniczne. Napój o stężeniu 6-8% (12-16 g węglowodany/200 ml wody) podaje się w ilości 200-400 ml na 15 minut przed podjęciem pracy mięśniowej.
Suplementacja podczas wysiłku
Zapobiega utracie energii w trakcie pracy mięśniowej, warunkuje prawidłowe wykorzystanie tłuszczów w przemianach energetycznych. W trakcie trwania treningów lub zawodów zaleca się przyjmowanie napojów hipotonicznych i izotonicznych. Jeżeli wysiłek ma charakter długotrwały, napój węglowodanowy należy podawać w ilości 200 ml, co 20-30 minut.
Suplementacja po wysiłku
Pozwala odbudować utracone zasoby energii i przygotować organizm do kolejnej sesji treningowej. Po zakończeniu pracy mięśniowej, najkorzystniej przyjmować węglowodany w formie skoncentrowanej (50-70 g węglowodanów/500 ml wody).
Podczas wysiłków długotrwałych można stosować również specjalne napoje zawierające w swoim składzie węglowodany oraz olej MCT. Roztwór taki można przygotować samodzielnie wg zalecanej receptury: 1000 ml wody, 100 g OLIMP CARBO oraz 40 g OLIMP MCT. Około 400 ml przygotowanego napoju należy spożyć krótko przed wysiłkiem, a następnie w czasie trwania pracy mięśniowej, wypijać go w ilości 100-150 ml, co 10-15 minut.
W celu stymulacji procesów anabolicznych, najczęściej wykorzystuje się skoncentrowane odżywki węglowodanowe, jak DEXTRO JUICE zawierające czystą glukozę (dekstrozę). Węglowodany w ilości 50-70 g podaje się bezpośrednio po treningu, z zaleceniem jednoczesnej suplementacji białkami.
Jakie suplementy wybrać aby szybko pozbyć się tkanki tłuszczowej. Chcę kupić thermo speed, Therm line II i l-karnitynę,. Czy to dobry wybór, proszę o odpowiedź?
Suplementy takie jak THERMO SPEED czy THERNM LINE wykazują podobne działanie termogeniczne (pobudzające rozpad tkanki tłuszczowej), zatem w jednym programie wspomagającym zaleca się raczej uwzględniać tylko jeden z nich. Korzystnym uzupełnieniem dla obu suplementów będzie oczywiście l-karnityna, która przyspiesza proces spalania kwasów tłuszczowych na końcowym etapie przemian energetycznych.
Osobiście proponuję w pierwszej kolejności (przez 4 tygodnie) zastosować OLIMP THERMO SPEED oraz OLIMP L-KARNITYNA FORTE PLUS, a następnie w celach podtrzymujących sam OLIMP THERM LINE (suplement ten zawiera również niewielkie dawki l-karnityny).
Dawkowanie :
Pierwsze cztery tygodnie:
OLIMP THERMO SPEED – 2 kapsułki na czczo oraz dwie kapsułki przed treningiem (lub obiadem);
OLIMP L-KARNITYNA FORTE PLUS – 1 kapsułka na czczo oraz 2 kapsułki przed treningiem;
Po upływie 4 tygodni:
OLIMP THERM LINE – 2 kapsułki na czczo oraz dwie kapsułki przed treningiem (lub obiadem).
W okresie od września do grudnia intensywnie pracowałem nad rozwojem masy mięśniowej i z osiągniętych rezultatów jestem bardzo zadowolony. Teraz chciałbym zrzucić resztki tkanki tłuszczowej aby uzyskać lepszy zarys umięśnienia. Które z preparatów były by dla mnie najbardziej korzystne w osiągnięciu tego celu?
Prawidłowo zaplanowany program suplementacyjny, z jednej strony powinien wspomagać proces redukcji tkanki tłuszczowej, z drugiej wpływać ochronnie na ciężko wypracowaną masę mięśniową. W ten sposób osiągniemy najbardziej korzystne proporcje w składzie ciała.
Suplementacja powinna uwzględniać zarówno środki o działaniu lipolitycznym (aktywującym przemiany tłuszczowe) jak i antykatabolicznym (chroniącym białka mięśniowe).
Najbardziej optymalny zestaw to: OLIMP THERMO SPEED, OLIMP L-KARNITYNA FORTE PLUS, OLIMP HMB, OLIMP CLA oraz odżywka wysokobiałkowa (polecana OLIMP WHEY PRO MATRIX). Suplement OLIMP THERMO SPEED zawiera specjalnie wyselekcjonowane wyciągi roślinne silnie aktywujące przemianę materii i rozpad podskórnych lipidów. Działanie tego suplementu skutecznie dopełnia l-karnityna.
OLIMP CLA i OLIMP HMB wykazują działanie wypośrodkowane. Z jednej strony pobudzają rozpad tkanki tłuszczowej, z drugiej zapobiegają utracie białek mięśniowych. Odżywka dostarcza z kolei pełnowartościowego białka do utrzymania wysokiego poziomu masy beztłuszczowej ciała. Białko wykazuje także najsilniejsze działanie termogenne, co dodatkowo pobudza tempo metabolizmu tłuszczowego. Stosując powyższy kompletny program suplementacyjny, można mieć pewność, ze proces redukcji masy ciała będzie następował głównie kosztem redukcji tłuszczu przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiego poziomu masy mięśniowej.
Schemat stosowania:
OLIMP THERMO SPEED – 2 kapsułki na czczo oraz 2 kapsułki 45 minut przed treningiem lub obiadem;
OLIMP L-KARNITYNA FORTE PLUS – 1 kapsułka na czczo ; 2 kapsułki 45 minut przed treningiem lub kolacją;
OLIMP HMB MEGA CAPS – 1 kapsułka na czczo, 1 kapsułka po treningu (w dni wolne – w okresie popołudniowym na pusty żołądek) oraz 1 kapsułka przed snem;
WHEY PRO MATRIX – 35 g zamiast drugiego śniadania oraz 35 g 30 minut po treningu (lub zamiast wieczornego posiłku lub przed snem).
Jaki z preparatów warto zastosować po rzuceniu palenia, aby ograniczyć przyrost wagi?
Osoby które rzuciły palenie bardzo często przybierają na wadze. U kobiet przyrost masy ciała zwiększa się średnio o 4 kg, natomiast u mężczyzn o 3 kg. Efekt ten jest wynikiem spowolnienia tempa przemiany materii. Nikotyna powoduje zawężanie naczyń krwionośnych oraz przyspiesza akcję serca. U osób palących, tętno jest średnio o 20 uderzeń wyższe niż u zupełnych abstynentów. Po zaprzestaniu palenia ściany naczyń krwionośnych ulegają rozszerzeniu a serce bije znacznie wolniej. Dochodzi wówczas do wyraźnego obniżenia tempa przemiany materii, a to ułatwia tycie. Ponadto u osób, które rzuciły palenie zaobserwowano obniżenie we krwi leptyny – hormonu sytości, co niewątpliwie wpływa na zwiększenie apetytu. Jedyną możliwą obroną przed przytyciem może być zwiększenie aktywności fizycznej oraz ograniczenie liczby spożywanych kalorii. W ramach suplementacji bardzo istotne jest zastosowanie preparatów aktywujących przemianę materii oraz warunkujących prawidłową odpowiedź na leptynę. W tej kwestii na szczególną uwagę zasługują preparaty OLIMP THERMO SPEED, OLIMP L-KARNITYNA oraz OLIMP LECYTYNA. OLIMP THERMO SPEED zawiera specjalnie wyselekcjonowane ekstrakty roślinne bardzo silnie aktywujące przemianę materii oraz rozpad tkanki tłuszczowej. W skład preparatu wchodzą: ekstrakt z zielonej herbaty (katechiny), pomarańczy (synefryna), kory wierzby białej (salicyna) oraz pieprzu czarnego (piperyna) a także kofeina. Dodatkowe przyjmowanie lecytyny i karnityny sprzyja usprawnieniu spalania tkanki tłuszczowej a także regulacji procesu łaknienia.
Autor: Dariusz Szukała