Zupa Węgierska z kurczakiem

Składniki:

-500g.fileta z piersi kurczaka
-1 duża cukinia
-2 duże/4 małe cebule
-4 ząbki czosnku
-1 opakowanie włoszczyzny + 4 ziemniaki
-1 opakowanie pieczarek
-1 przecier pomidorowy/puszka pomidorów
-2 łyżki masła klarowanego
-1 czubata łyżka mąki ryżowej
-przyprawy : 1 łyżka słodkiej papryki ,1 łyżka ostrej papryki, 1 łyżka granulowanego czosnku ,1 łyżka bazylii,2 liście laurowe,sól i pieprz do smaku oraz maggi

1.Włoszczyznę oraz ziemniaki umyć,obrać oraz skroić w kostkę.Smażyć w głębokim garnku 5 minut, na łyżce klarowanego masła, po czym zalać 1.5 przegotowanej wody. Dodać listek laurowy,doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć moc o połowę.

2.Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić ww.przyprawami oraz łyżka mąki ryżowej. Usmażyć na drugiej łyżce tłuszczu po czym mięso wrzucić do garnka z gotującymi sie warzywami.

3.Na patelni po smażonym kurczaku usmażyć pokrojone pieczarki razem z cebulą (aby pieczarki szybciej się usmażyły posyp je duża szczyptą soli), następnie całość dorzucamy do garnka.

4. Na koniec do zupy dodajemy pokrojona w grubą kostkę cukinie, zmiażdżony czosnek,pomidory oraz przyprawiamy według uznania solą,pieprzem i maggi.

5.Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok 1.5 godziny.

Smacznego !

Opinie na temat potrawy w temacie na forum:
http://www.sfd.pl/Zupa_w%C4%99gierska_z_kurczakiem_by_Malinowa-t1012355.html

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *