W dobie szeroko rozwiniętych technik marketingowych, często jesteśmy wprowadzani w błąd przez środki masowego przekazu i mało kompetentne źródła wiedzy. Konsekwencją tego jest pojawianie się w naszym menu produktów, powszechnie uważanych za zdrowe, które w rzeczywistości posiadają więcej wad niż zalet. Dezinformacje i błędne przekonania skutecznie sabotują nasze starania o lepszą sylwetkę, przyczyniając się także niekiedy do pogorszenia stanu zdrowia.
Produkty śniadaniowe
Wiele osób komponuje swoje śniadania w oparciu o produkty, które są reklamowane jako „pożywne”, „dające energię”, „fit”, „z dodatkiem pełnego ziarna”. Często też przy dokonywaniu zakupów w sklepie kierujemy się przekonaniem, że skoro coś jest dobre dla dzieci, to na pewno jest to produkt wyższej jakości. Tymczasem większość płatków – popularnych kuleczek, poduszeczek, łódeczek, ciasteczek czy innych stanowi przede wszystkim źródło cukru. Wydaje nam się, że rezygnując z kanapki z szynką i pomidorem na śniadanie na korzyść płatków z mlekiem dokonujemy rozsądnej zamiany, a tak naprawdę wybieramy produkt o gorszej jakości.
Interesującym przykładem „mydlenia oczu” konsumentom jest produkt śniadaniowy w formie instant, proponowany przez jeden z sieciowych dyskontów, nachalnie reklamowany jako zdrowy i polecany dzieciom i młodzieży, a zwierający w składzie wyjątkowo niezdrowe utwardzone tłuszcze roślinne i przeogromne ilości cukru. Ani dorośli ani dzieci nie powinny takich pokarmów spożywać.
Jogurty owocowe z dodatkiem zbóż
Uważane są za synonim zdrowego i pożądanego w diecie produktu żywnościowego, aplikowane w trakcie i po antybiotykoterapii . Tymczasem często nie zawierają wcale owoców ani znaczących ilości dobrotliwych bakterii, stanowią po prostu skondensowane źródło pustych kalorii. Wymysłem specjalistów od reklamy jest informacja, że dodatek pszenicy czy innych zbóż do jogurtu owocowego (lub pseudoowocowego) uczyni go lepszym i zdrowszym. Takie jogurty również nie są pożądane w codziennym jadłospisie. Zdecydowanie omijać szerokim łukiem należy wszelkie dosładzane desery, puddingi, kaszki, serki homogenizowane. Polecaną alternatywą są jogurty naturalne, kefiry naturalne i twarogi, do których samodzielnie można dodać odrobinę otrębów owsianych i ulubione owoce… więcej