Czy od piwa rośnie brzuch? Badania naukowe

Od niepamiętnych czasów ludzie wierzą w teorie niepotwierdzone naukowo. Niektórzy do dzisiaj wierzą, iż istnieje miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej z tułowia – dlatego tak popularne są programy w rodzaju „aerobicznej 6 weidera”. Nieraz widziałem panie spędzające połowę treningu na „katowaniu” mięśni brzucha.

Pewnie tak samo duża liczba osób wierzy w to, iż piwo powoduje powstanie piwnego brzucha.

Naukowcy [1] sprawdzili, czy teoria piwnego brzucha jest prawdziwa. W ramach badania EPIC od 7876 mężczyzn i 12 749 kobiet zebrano dane m.in. żywieniowe. Oceniono powiązanie między piciem piwa, a zmianą w obwodzie w pasie w ciągu 8.5 roku (za pomocą wielowymiarowych ogólnych modeli liniowych i regresji logistycznej).

Wyniki:

  • wyjściowo (na początku badania) istniała korelacja między piciem piwa, a obwodem w pasie – ale tylko u mężczyzn, nie u kobiet,

  • mężczyźni spożywający 1000 ml piwa dziennie byli narażeni na  17% większe ryzyko przyrostu centymetrów w pasie, w porównaniu do osób pijących mało złocistego napoju,

  • kobiety które nie piły piwa miały o wiele mniejsze szanse na zdobycie nadmiarowych centymetrów w pasie, w porównaniu do pań pijących, nawet mało alkoholu,

  • ograniczenie konsumpcji piwa było powiązane z utratą centymetrów w pasie, ale nieistotnie statystycznie,

Podsumowanie

Picie piwa jest powiązane z przyrostem centymetrów w pasie, ale wynika to bardziej z ogólnego wzrostu wagi, w całym ciele. Naukowcy nie stwierdzili, by piwo powodowało odkładanie się dodatkowych kilogramów tylko w tułowiu. Na koniec warto wspomnieć, iż na zwiększanie się masy ciała ma wpływ cała gama czynników (w tym stosowania dieta, tryb życia, aktywność fizyczna, wiek itd.), z kolei odkładanie tłuszczu w tułowiu może być spowodowane stanem zapalnym, insulinoopornością i zaburzeniami metabolicznymi.

Referencje: 1.Schütze M1, Schulz M, Steffen A, Bergmann MM, Kroke A, Lissner L, Boeing H. “Beer consumption and the 'beer belly’: scientific basis or common belief?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19550430

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *