Witamina E należy do jednych z bardziej rozpowszechnionych antyutleniaczy (obok np. witamin A i C), a dzięki badaniom naukowym odkryto wiele jej nowych właściwości. Witamina E jest głównym rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i spowalnia rozkład PUFA (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). W obecności witaminy E rodniki peroksylowe reagują z α-tokoferolem zamiast z lipidami, co hamuje dalsze utlenianie tłuszczów.
Witamina E wzmacnia odporność i chroni przed wieloma chorobami
Wykazano, że witamina E wzmacnia odpowiedź immunologiczną u zwierząt i ludzi oraz zapewnia ochronę przed kilkoma chorobami zakaźnymi. Sugerowane mechanizmy uczestniczące w wywoływaniu takiego efektu:
- Zmniejszenie produkcji PGE2 poprzez hamowanie aktywności COX2 za pośrednictwem zmniejszenia produkcji tlenku azotu (prostaglandyna E2 jest czynnikiem sprzyjającym rozszerzeniu naczyń i powstawaniu wysięków; powstaje z kwasu arachidonowego poprzez oddziaływanie syntaz prostagladyn, lepiej znanych jako COX-1 i COX-2).
- Mechanizm aktywacji limfocytów T (komórek układu odpornościowego) i wspomagania mechanizmu pamięci immunologicznej.
- Modulacja równowagi cytokin (Th1/Th2).
Ponadto witamina E nasila aktywność komórek należących do kategorii odporności wrodzonej, czyli „naturalnych zabójców” (NK). Różne formy witaminy E wywierają zróżnicowany wpływ na komórki odpornościowe.
W jednym z badań dorośli w podeszłym wieku otrzymywali 800 mg witaminy E dziennie przez 30 dni. Suplementacja zwiększyła odpowiedź immunologiczną, w ustroju powstawało więcej limfocytów. Naukowcy sądzą, iż mechanizmem był wpływ podawania witaminy E na stężenie PGE2, ponadto odnotowano wzmożoną odpowiedź na antygeny.
Piśmiennictwo:
Ga Young Lee, Sung Nim Han The Role of Vitamin E in Immunity https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1614/htm
Meydani S N i in. Vitamin E supplementation enhances cell-mediated immunity in healthy elderly subjects Get access Arrow https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/52/3/557/4650854?login=false