Arginina- działanie oraz wykorzystywanie w sporcie

arginina aminokwasy

Arginina jest aminokwasem, który występuje w organizmie człowieka, należy więc on do grupy aminokwasów endogennych. Jednak jak wykazują badania, ilość syntetyzowanej argininy w ustroju spada wraz z wiekiem, co może wymagać dodatkowej suplementacji. Arginina odpowiada m.in. za syntezę tlenku azotu, czy też wydzielanie hormonu wzrostu. Wspomaga regenerację oraz poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, co możemy odczuć na treningu siłowym w formie wzmożonej pompy mięśniowej. Dodatkowo arginina oddziaływuje na układ sercowo-naczyniowy, wspomagając leczenie chorób serca, czy choroby niedokrwiennej kończyn dolnych.
Spis treści:

1. Wykorzystanie w sporcie
2. Dawkowanie
3. Formy argininy
4. Źródła pokarmowe argininy
5. Działanie prozdrowotne
6. Przeciwskazania do zastosowania

Wykorzystanie w sporcie

Wykorzystanie argininy w suplementacji sportowej związane jest głownie z jej działaniem wspomagającym wydzielanie tlenku azotu. Przekład się to bezpośrednio na odczucia pompy mięśniowej podczas treningu siłowego, co jest źródłem motywacji i wsparcia do podejmowania wysiłku. Większa pompa mięśniowa oznacza również lepsze odżywienie tkanki mięśniowej, co pozwoli na dopływ większej ilości składników odżywczych i hormonów, niezbędnych w procesie budowy tkanki mięśniowej. Proces wazodylatacyjny, będzie promował dodatkowo budowanie siły i wytrzymałości mięśnia. Dodatkowo proces syntezy tlenku azotu, wspomaga regeneracje mięśni po zakończonym wysiłku fizycznym.  Arginina oprócz syntezy NO, wspomaga również tworzenie w organizmie agmatyny i kreatyny, co przekłada się na wsparcie gospodarki energetycznej i resyntezy ATP. Wykorzystywana jest często po cyklu keratynowym, by usprawnić syntezę kreatyny endogennej. Przyjęta przed snem wspomaga proces snu, poprawiając jego głębokość i wydzielanie hormonu wzrostu. Fakt ten jest nieco nadużywany i wykorzystywany, jako argument w suplementach, których zadaniem jest zwiększenie wzrostu wzwyż.

Dawkowanie

W suplementacji sportowej wykorzystuje się głownie dawki rzędu 6-8g na dobę.
Co do czasu stosowania poszczególnych porcji argininy, zazwyczaj w literaturze spotykamy się z trzema okresami:
  • przed treningowo jako wsparcie pomocne w treningu, wydzielanie NO, zwiększenie pompy mięśniowej, siły i wytrzymałości.
  • po treningowo jako przyspieszenie napływu składników odżywczych, co ma za zadanie wspomóc procesy regeneracyjne, przyspieszyć odbudowę mięśni.
  • przed snem jako booster hormonu wzrostu oraz w celach poprawy jakości snu, co również wiąże się z poprawą regeneracji.
Arginina wykorzystywana jest również w preparatach na potencje, gdzie zaleca się przyjąć dawki rzędu 2-3g na 30-60min przed stosunkiem. Zadaniem jest wpływ na działanie śródbłonka, który rozszerza się i umożliwia mocniejszą erekcję.
Maksymalna bezpieczna dawka na dobę sięga nawet 30g, wykorzystywana jest m.in. w leczeniu choroby niedokrwiennej, związanej z miażdżycą kończyn dolnych. Jednak tak wysokie dawki, powinny być monitorowane na bieżąco przed lekarza prowadzącego terapię.

Formy argininy

W suplementach diety spotkać możemy głownie cztery formy argininy:
  • L-argininę, czyli formę wolną, powszechnie występującą w produktach pokarmowych jak i w formie suplementów diety.
  • AAKG stanowi połączenie argininy oraz alfaketoglutaranu, który ma za zadanie zwiększyć stabilność argininy w ustroju oraz spotęgować jej działanie. Jest to forma występująca głownie w preparatach dla sportowców.
  • Chlorowodorek l-argininy wykazuje się znakomitą rozpuszczalnością, jednak smak i słaba przyswajalność sprawia, że jest mało popularny. Najczęściej spotykany w formie tabletek lub kapsułek do połknięcia.
  • Jabłczan argininy połączenie kwasu jabłkowego z argininą, ma za zadanie zwiększyć jej rozpuszczalność w wodzie, wspomaga w ten sposób jej przyswajanie. Działa bardzo szybko, jednak jej aktywność biologiczna jest krótka. Rzadko spotykana w formie suplementu diety jako główny składnik preparatu, stanowi zazwyczaj dodatek do mieszanki różnych form argininy

Źródła pokarmowe argininy

  • czerwone mięso
  • mięso drobiowe
  • nasiona i orzechy
  • szpinak
  • soczewica
  • mąka z pełnego przemiału
  • soja
  • owoce morza
  • jaja

jajko

Działanie prozdrowotne

Arginina wykazuje szereg właściwości wspomagających zdrowie:
  • obniża ciśnienie krwi
  • poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego
  • zapobiega miażdżycy
  • wspomaga efekty odchudzania
  • leczy impotencję
  • poprawia czynność śródbłonka
  • normalizuje pracę serca
  • obniża tętno
  • wspiera leczenie chorób zakaźnych
  • chroni wątrobę

Przeciwwskazania do zastosowania

  • stany obniżonej lepkości krwi
  • krótki okres po zawale mięśnia sercowego
  • skłonność do opryszczki
  • aktywne nowotwory
  • ciąża i karmienie piersią
  • schizofrenia
  • łączenie suplementacji z lizyną, która wykazuje działanie antagonistyczne, rywalizując z argininą
  • upośledzenie czynności nerek
  • problemy trawienne
  • niedrożność dróg żółciowych

Podsumowanie

Arginina stanowi znakomity dodatek w suplementacji sportowej, jak i wsparciu dla zdrowia fizycznego. Dzięki wpływowi na efekt tzw. pompy mięśniowej, wykazuje doraźne wsparcie dla aktywności sportowej, co związane jest z budowaniem siły
i wytrzymałości. Zastosowanie argininy jest dość powszechne w produktach typu przedtreningowego. Spotkać ją również możemy w mieszankach suplementów diety wspomagających regenerację i funkcję snu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *