Arginina jest aminokwasem, który występuje w organizmie człowieka, należy więc on do grupy aminokwasów endogennych. Jednak jak wykazują badania, ilość syntetyzowanej argininy w ustroju spada wraz z wiekiem, co może wymagać dodatkowej suplementacji. Arginina odpowiada m.in. za syntezę tlenku azotu, czy też wydzielanie hormonu wzrostu. Wspomaga regenerację oraz poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, co możemy odczuć na treningu siłowym w formie wzmożonej pompy mięśniowej. Dodatkowo arginina oddziaływuje na układ sercowo-naczyniowy, wspomagając leczenie chorób serca, czy choroby niedokrwiennej kończyn dolnych.
Spis treści:
1. Wykorzystanie w sporcie
2. Dawkowanie
3. Formy argininy
4. Źródła pokarmowe argininy
5. Działanie prozdrowotne
6. Przeciwskazania do zastosowania
Wykorzystanie w sporcie
Wykorzystanie argininy w suplementacji sportowej związane jest głownie z jej działaniem wspomagającym wydzielanie tlenku azotu. Przekład się to bezpośrednio na odczucia pompy mięśniowej podczas treningu siłowego, co jest źródłem motywacji i wsparcia do podejmowania wysiłku. Większa pompa mięśniowa oznacza również lepsze odżywienie tkanki mięśniowej, co pozwoli na dopływ większej ilości składników odżywczych i hormonów, niezbędnych w procesie budowy tkanki mięśniowej. Proces wazodylatacyjny, będzie promował dodatkowo budowanie siły i wytrzymałości mięśnia. Dodatkowo proces syntezy tlenku azotu, wspomaga regeneracje mięśni po zakończonym wysiłku fizycznym. Arginina oprócz syntezy NO, wspomaga również tworzenie w organizmie agmatyny i kreatyny, co przekłada się na wsparcie gospodarki energetycznej i resyntezy ATP. Wykorzystywana jest często po cyklu keratynowym, by usprawnić syntezę kreatyny endogennej. Przyjęta przed snem wspomaga proces snu, poprawiając jego głębokość i wydzielanie hormonu wzrostu. Fakt ten jest nieco nadużywany i wykorzystywany, jako argument w suplementach, których zadaniem jest zwiększenie wzrostu wzwyż.
Dawkowanie
W suplementacji sportowej wykorzystuje się głownie dawki rzędu 6-8g na dobę.
Co do czasu stosowania poszczególnych porcji argininy, zazwyczaj w literaturze spotykamy się z trzema okresami:
- przed treningowo jako wsparcie pomocne w treningu, wydzielanie NO, zwiększenie pompy mięśniowej, siły i wytrzymałości.
- po treningowo jako przyspieszenie napływu składników odżywczych, co ma za zadanie wspomóc procesy regeneracyjne, przyspieszyć odbudowę mięśni.
- przed snem jako booster hormonu wzrostu oraz w celach poprawy jakości snu, co również wiąże się z poprawą regeneracji.
Arginina wykorzystywana jest również w preparatach na potencje, gdzie zaleca się przyjąć dawki rzędu 2-3g na 30-60min przed stosunkiem. Zadaniem jest wpływ na działanie śródbłonka, który rozszerza się i umożliwia mocniejszą erekcję.
Maksymalna bezpieczna dawka na dobę sięga nawet 30g, wykorzystywana jest m.in. w leczeniu choroby niedokrwiennej, związanej z miażdżycą kończyn dolnych. Jednak tak wysokie dawki, powinny być monitorowane na bieżąco przed lekarza prowadzącego terapię.
Formy argininy
W suplementach diety spotkać możemy głownie cztery formy argininy:
- L-argininę, czyli formę wolną, powszechnie występującą w produktach pokarmowych jak i w formie suplementów diety.
- AAKG stanowi połączenie argininy oraz alfaketoglutaranu, który ma za zadanie zwiększyć stabilność argininy w ustroju oraz spotęgować jej działanie. Jest to forma występująca głownie w preparatach dla sportowców.
- Chlorowodorek l-argininy wykazuje się znakomitą rozpuszczalnością, jednak smak i słaba przyswajalność sprawia, że jest mało popularny. Najczęściej spotykany w formie tabletek lub kapsułek do połknięcia.
- Jabłczan argininy połączenie kwasu jabłkowego z argininą, ma za zadanie zwiększyć jej rozpuszczalność w wodzie, wspomaga w ten sposób jej przyswajanie. Działa bardzo szybko, jednak jej aktywność biologiczna jest krótka. Rzadko spotykana w formie suplementu diety jako główny składnik preparatu, stanowi zazwyczaj dodatek do mieszanki różnych form argininy
Źródła pokarmowe argininy
- czerwone mięso
- mięso drobiowe
- nasiona i orzechy
- szpinak
- soczewica
- mąka z pełnego przemiału
- soja
- owoce morza
- jaja
Działanie prozdrowotne
Arginina wykazuje szereg właściwości wspomagających zdrowie:
- obniża ciśnienie krwi
- poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego
- zapobiega miażdżycy
- wspomaga efekty odchudzania
- leczy impotencję
- poprawia czynność śródbłonka
- normalizuje pracę serca
- obniża tętno
- wspiera leczenie chorób zakaźnych
- chroni wątrobę
Przeciwwskazania do zastosowania
- stany obniżonej lepkości krwi
- krótki okres po zawale mięśnia sercowego
- skłonność do opryszczki
- aktywne nowotwory
- ciąża i karmienie piersią
- schizofrenia
- łączenie suplementacji z lizyną, która wykazuje działanie antagonistyczne, rywalizując z argininą
- upośledzenie czynności nerek
- problemy trawienne
- niedrożność dróg żółciowych
Podsumowanie
Arginina stanowi znakomity dodatek w suplementacji sportowej, jak i wsparciu dla zdrowia fizycznego. Dzięki wpływowi na efekt tzw. pompy mięśniowej, wykazuje doraźne wsparcie dla aktywności sportowej, co związane jest z budowaniem siły
i wytrzymałości. Zastosowanie argininy jest dość powszechne w produktach typu przedtreningowego. Spotkać ją również możemy w mieszankach suplementów diety wspomagających regenerację i funkcję snu.