Sezon grillowy w pełni.
Zamiast ciągle jeść pierś, szukać po sklepach mało żylastej karkówki, warto czasem spróbować ryby.
Pstrąg. Jedna z moich ulubionych ryb, tym razem z grilla:
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki 1 porcja
1 pstrąg
1/3 pęczku pietruszki
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz i sól
Przygotowanie
Wypatroszonego pstrąga dokładnie myjemy, obieramy z łusek, usuwamy oczy. Środek smarujemy sprasowanym czosnkiem, smarujemy oliwą, dodajemy drobno posiekanej pietruszki i kilku całych gałązek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i skrapiamy sokiem cytryny. To cała filozofia z przygotowaniem pstrąga. Sposobów grillowania jest kilka.
Sposób 1:
Pstrąga umieszczonego w specjalnej grillowej „łapce” dla ryb pieczemy nad rozżarzonym węglem ok. 30-40 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
Sposób 2:
Pstrąga zawiniętego w sreberko pieczemy na ruszcie lub na tacce przez ok 40 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
Sposób 3:
Pstrąga zawiniętego w sreberko pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, po czym wyciągamy ze sreberka i wykładamy na grilla na 5-10 minut. Jest dobre rozwiązanie kiedy robimy dużego grilla na wiele osób. Grill ma ograniczoną powierzchnię, którą możemy wykorzystać na przygotowanie mięsa a ryby w tym czasie będą piekły się w piekarniku. Piekarnik można wykorzystać wówczas również do wstępnego upieczenia warzyw takich jak papryka, cukinia, bakłażan, cebula (również w sreberkach), które jak wiadomo potrzebują dłuższej obróbki termicznej i smażone na grillu, aby zmięknąć, potrzebują dużo więcej czasu niż mięso.
Wartości odżywcze *
Białko: 54g
Węglowodany: 0g
Tłuszcz: 11g
Kalorie: 316 kcal
* wyliczone dla pstrąga ważącego 280g (na zdjęciu) + 5g oliwy z oliwek
Przepis pochodzi ze strony: http://fitness-food.pl/
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: Karo0oL (sfd)