KURS PODSTAWOWY
1. Czym jest dieta i jakie ma znaczenie dla osób aktywnych fizycznie?
- Definicja diety
- Dieta jako niezbędny element wspomagania wysiłku
- Piramida żywieniowa – krótka charakterystyka poszczególnych kategorii
2. Zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze i nieodżywcze wywołujące efekt fizjologiczny
- Wprowadzenie do tematu
- Podstawowa i całkowita przemiana materii
- Węglowodany
- Błonnik
- Białko
- Tłuszcz
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Płyny
- Anyoksydanty
- Polifenole
- Alkohol
- Poliole
3. Omówienie wybranych pojęć i terminów
- Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza
- Indeks gliekmiczny
- Ładunek glikemiczny
- Indeks insulinowy
- Wrażliwość insulinowa
4. Nadwaga i otyłość
- Definicja nadwagi i otyłości
- Dlaczego tyjemy? Próba wyjaśnienia przyczyny zjawiska
- rola uwarunkowań ewolucyjnych
- geny a czynniki środowiskowe
- pułapka bilansu energetycznego
- Co “tuczy” bardziej, cukier czy tłuszcz?
5. Manipulowanie masą i składem ciała za pomocą diety
- Wprowadzenie do tematu
- Typy budowy ciała
- Budowanie masy mięśniowej
- podstawy diety ukierunkowanej na budowę masy mięśniowej
- najczęściej popełniane błędy
- Redukcja tkanki tłuszczowej
- podstawy diety ukierunkowanej na redukcję tkanki tłuszczowej
- najczęściej popełniane błędy
- Rekompozycja sylwetki
- podstawy diety ukierunkowanej na poprawę składu ciała
- najczęściej popełniane błędy
6. Suplementy i odżywki dla sportowców
- Znaczenie prawidłowo dobranej suplementacji
- Jak czytać etykiety produktów
- Suplementacja w okresie budowania masy
- Suplementacja w okresie redukcji tłuszczu
- Suplementacja w okresie rekompozycji sylwetki
- Suplementacja w czasie pracy nad rozwojem zdolności wysiłkowych
- Promowanie regeneracji
- Wzmacniacze testosteronu
- Suplementy diety – przeciwwskazania i interakcje z lekami
7. Elementy poradnictwa żywieniowego
- Wywiad żywieniowy
- Indywidualizacja zaleceń
- Rozwiązywanie problemów
8. Okres okołowysilkowy – żywienie i suplementacja
- Okres przedwysiłkowy
- Posiłek przedtreningowy
- Co pić przed treningiem
- Suplementacja przedtreningowa
- Trening na czczo
- W trakcie trwania wysiłku
- Co pić w trakcie treningu
- Odwodnienie i przewodnienie
- Suplementy intra-workout
- Czy węglowodany są konieczne?
- Okres powysiłkowy – żywienie i suplementacja
- Posiłek potreningowy
- Suplementacja powysiłkowa
- Uzupełnienie płynów
- Kwestia glikogenu
9. Podsumowanie
KURS SPECJALISTYCZNY
1. Żywieniowe wspomaganie wysiłku fizycznego ? wprowadzenie do tematu
- wymagania stawiane specjalistom ds. żywienia w sporcie
- współczesne trendy w dietetyce sportowej
- dieta prawidłowo zbilansowana
2. Żywienie i suplementacja w wybranych dyscyplinach sportowych
- Dyscypliny wytrzymałościowe
- żywienie
- suplementacja
- Dyscypliny siłowo-wytrzymałościowe
- żywienie
- suplementacja
- Dyscypliny siłowe
- żywienie
- suplementacja
- Dyscypliny sylwetkowe
- żywienie
- suplementacja
- Dyscypliny walki
- żywienie
- suplementacja
3. Strategie żywieniowe i suplementacyjne w specjalnych przypadkach
- przetrenowanie
- hemoliza wysiłkowa
- zaburzenia cyklu miesiączkowego
4. Elementy poradnictwa żywieniowego w dietetyce sportowej
- wywiad żywieniowy
- indywidualizacja zaleceń
- rozwiązywanie problemów
5. Zwyczaje żywieniowe sportowców i edukacja żywieniowa
- Jak jedzą sportowcy?
- “robienie wagi”
- sportowiec-wegetarianin
6. Doping wsporcie – wybranezagadnienia
- johimbina
- efedryna
- geranamina
- prohormony
- SAA
7. Podsumowanie
Prowadzący: Tadeusz Sowiński