Szkolenie “Żywienie i suplementacja w sporcie”

ZAPISZ SIĘ!

KURS PODSTAWOWY
1. Czym jest dieta i jakie ma znaczenie dla osób aktywnych fizycznie?

  • Definicja diety
  • Dieta jako niezbędny element wspomagania wysiłku
  • Piramida żywieniowa – krótka charakterystyka poszczególnych kategorii

2. Zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze i nieodżywcze wywołujące efekt fizjologiczny

  • Wprowadzenie do tematu
  • Podstawowa i całkowita przemiana materii
  • Węglowodany
  • Błonnik
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Witaminy
  • Składniki mineralne
  • Płyny
  • Anyoksydanty
  • Polifenole
  • Alkohol
  • Poliole

3. Omówienie wybranych pojęć i terminów

  • Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza
  • Indeks gliekmiczny
  • Ładunek glikemiczny
  • Indeks insulinowy
  • Wrażliwość insulinowa

4. Nadwaga i otyłość

  • Definicja nadwagi i otyłości
  • Dlaczego tyjemy? Próba wyjaśnienia przyczyny zjawiska
    • rola uwarunkowań ewolucyjnych
    • geny a czynniki środowiskowe
    • pułapka bilansu energetycznego
  • Co “tuczy” bardziej, cukier czy tłuszcz?

5. Manipulowanie masą i składem ciała za pomocą diety

  • Wprowadzenie do tematu
  • Typy budowy ciała
  • Budowanie masy mięśniowej
    • podstawy diety ukierunkowanej na budowę masy mięśniowej
    • najczęściej popełniane błędy
  • Redukcja tkanki tłuszczowej
    • podstawy diety ukierunkowanej na redukcję tkanki tłuszczowej
    • najczęściej popełniane błędy
  • Rekompozycja sylwetki
    • podstawy diety ukierunkowanej na poprawę składu ciała
    • najczęściej popełniane błędy

6. Suplementy i odżywki dla sportowców

  • Znaczenie prawidłowo dobranej suplementacji
  • Jak czytać etykiety produktów
  • Suplementacja w okresie budowania masy
  • Suplementacja w okresie redukcji tłuszczu
  • Suplementacja w okresie rekompozycji sylwetki
  • Suplementacja w czasie pracy nad rozwojem zdolności wysiłkowych
  • Promowanie regeneracji
  • Wzmacniacze testosteronu
  • Suplementy diety – przeciwwskazania i interakcje z lekami

7. Elementy poradnictwa żywieniowego

  • Wywiad żywieniowy
  • Indywidualizacja zaleceń
  • Rozwiązywanie problemów

8. Okres okołowysilkowy – żywienie i suplementacja

  • Okres przedwysiłkowy
    • Posiłek przedtreningowy
    • Co pić przed treningiem
    • Suplementacja przedtreningowa
    • Trening na czczo
  • W trakcie trwania wysiłku
    • Co pić w trakcie treningu
    • Odwodnienie i przewodnienie
    • Suplementy intra-workout
    • Czy węglowodany są konieczne?
  • Okres powysiłkowy – żywienie i suplementacja
    • Posiłek potreningowy
    • Suplementacja powysiłkowa
    • Uzupełnienie płynów
    • Kwestia glikogenu

9. Podsumowanie

 

KURS SPECJALISTYCZNY
1. Żywieniowe wspomaganie wysiłku fizycznego ? wprowadzenie do tematu

  • wymagania stawiane specjalistom ds. żywienia w sporcie
  • współczesne trendy w dietetyce sportowej
  • dieta prawidłowo zbilansowana

2. Żywienie i suplementacja w wybranych dyscyplinach sportowych

  • Dyscypliny wytrzymałościowe
    • żywienie
    • suplementacja
  • Dyscypliny siłowo-wytrzymałościowe
    • żywienie
    • suplementacja
  • Dyscypliny siłowe
    • żywienie
    • suplementacja
  • Dyscypliny sylwetkowe
    • żywienie
    • suplementacja
  • Dyscypliny walki
    • żywienie
    • suplementacja

3. Strategie żywieniowe i suplementacyjne w specjalnych przypadkach

  • przetrenowanie
  • hemoliza wysiłkowa
  • zaburzenia cyklu miesiączkowego

4. Elementy poradnictwa żywieniowego w dietetyce sportowej

  • wywiad żywieniowy
  • indywidualizacja zaleceń
  • rozwiązywanie problemów

5. Zwyczaje żywieniowe sportowców i edukacja żywieniowa

  • Jak jedzą sportowcy?
  • “robienie wagi”
  • sportowiec-wegetarianin

6. Doping wsporcie – wybranezagadnienia

  • johimbina
  • efedryna
  • geranamina
  • prohormony
  • SAA

7. Podsumowanie

Prowadzący: Tadeusz Sowiński

ZAPISZ SIĘ!

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *