Pięć ciekawostek na temat ryżu

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego to właśnie ryż, a nie makarony czy kasze stanowi najczęstszy składnik posiłków osób aktywnych fizycznie? Przeglądając przykładowe diety znanych sportowców, zwłaszcza kulturystów, łatwo zauważyć, że głównym źródłem węglowodanów jest tam właśnie ryż. Okazuje się, że ani nie jest to dziełem przypadku, ani też – działań marketingowych, nie chodzi tutaj także o nieuzasadnione uprzedzenia. Ryż ma bowiem wiele zalet, które sprawdzają, że na tle wielu innych produktów zbożowych wypada po prostu korzystniej.

Lekkostrawny i przyjazny dla przewodu pokarmowego

Badania naukowe wskazują, że ryż stanowi lekkostrawne i dobrze tolerowane przez większość osób źródło węglowodanów. O ile spożywaniu większych ilości produktów opartych na pszenicy, życie, jęczmieniu, a nawet owsie, często towarzyszą wzdęcia, gazy, niekiedy nawet biegunki, o tyle w przypadku ryżu problemy te pojawiają się bardzo rzadko. Sportowcy, którzy ze względu na spotęgowane treningiem wydatkowanie energii  spożywają większe ilości pokarmu szczególnie doceniają sobie tę zaletę ryżu i spożywają go chętniej niż makarony, pieczywo i kasze.

Ryż to nie tylko węglowodany

Jedna stugramowa torebka brązowego ryżu dostarcza 77g węglowodanów, w tym 8g błonnika; a także 7g białka i 2g tłuszczu (wartość energetyczna: 320kcal). Ponadto zjedzenie woreczka ryżu pozwala zaspokoić około 25 – 30% zapotrzebowania na magnez, 20% zapotrzebowania na witaminę B2, 15% zapotrzebowania na cynk, dostarczając przy okazji pewnej dawki witaminy B1, niacyny, witaminy E, wapnia, miedzi, żelaza, potasu oraz sporej ilości manganu i selenu. Ryż stanowić więc może dość cenny element zdrowej diety również ze względu na obecność składników o charakterze nieenergetycznym.

Zarówno ryż brązowy jak i ryż biały stanowić mogą element zdrowej diety

Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie tylko ryż brązowy, ale także biały można uwzględnić w swojej diecie, oba produkty mają bowiem swoje zalety. Ryż brązowy ma więcej błonnika, składników mineralnych takich jak magnez czy selen i trochę wyższą zawartość witamin z grupy B, ryż biały jest natomiast lżej strawny i pozbawiony  kwasu fitynowego – związku, który hamuje wchłanianie wybranych pierwiastków (zwłaszcza wapnia, cynku, magnezu i żelaza). Domniemaną wadą ryżu białego jest wyższy indeks glikemiczny, badania naukowe jednak sugerują, że wskaźnik IG nie stanowi wartościowego sposobu oceny jakości żywności.

Porcja ryżu po treningu dla lepszej regeneracji

Porcja ryżu na mleku z owocami (np. bananem) znakomicie sprawdzi się jako szybki posiłek potreningowy w przypadku sportowców i osób obciążonych intensywnym wysiłkiem. Potrawa ta może śmiało zastąpić porcję odżywki węglowodanowej czy węglowodanowo-białkowej, dostarczając solidną dawkę łatwo przyswajalnych węglowodanów, wysokowartościowego białka (proteiny mleczne i ryżowe tworzą białko komplementarne), lekkostrawnego tłuszczu (w tym kwasów MCT z mleka), niezbędnych elektrolitów (sodu i potasu) i witamin… więcej

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *