Nie stać mnie na to, by się zdrowo odżywiać – tymi słowami wiele osób tłumaczy przed samym sobą i innymi swoje złe nawyki żywieniowe, wskazując na wysokie ceny uznawanej za zdrową nisko przetworzonej żywności. Prawda jest jednak taka, że w wielu wypadkach jakość jadłospisu można zdecydowanie poprawić, niekoniecznie doprowadzając przy tym swój budżet do ruiny. Wystarczy tylko dobrze się zastanowić nad dotychczasowymi wydatkami na jedzenie i wcielić w życie kilka prostych zasad. Na początku może nie być łatwo, ale jedno jest pewne z czasem takie podejście po prostu się opłaci.
Nie wszystkie zdrowe produkty żywnościowe są drogie
Wartościowe produkty żywnościowe, które powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie to nie tylko bataty i awokado oraz wołowina od krów wypasanych trawą, polędwiczki wieprzowe i łosoś, serwowane na przemian z owocami morza czy dziczyzną. Wartościowym elementem menu są również inne mięsa – także te tańsze, takie jak np. udka z kurczaka, wieprzowina, a także podroby, np. wątróbka, żołądki i serca. Niezbyt wygórowaną ceną charakteryzują się też liczne warzywa i owoce, które często niesłusznie uznawane są za bezwartościowe. Mało tego, istnieją warzywa, które są tanie przez cały rok, należą do nich choćby marchew, buraki, kapusta kiszona, ziemniaki. Wiele produktów pochodzenia roślinnego posiada sezonowe wahania cen, dzięki temu w ciągu roku można znacznie urozmaicać jadłospis, nie wydając przy tym fortuny.
Samodzielne gotowanie
Często wydaje nam się, iż stołowanie się w fast foodach czy pizzeriach to oszczędność pieniędzy. Pizza kosztuje około 30 zł i syci na długo. Osobom, które samodzielnie nie przygotowują posiłków wydaje się, że gotowanie w domu jest o wiele kosztowniejsze. Gdyby się jednak zastanowić, to za tą kwotę można przygotować nawet dwa obiady: udka z kurczaka to koszt około 9zł za kg, do tego ziemniaki i surówka z marchwi i kiszonej kapusty. Zaoszczędzisz dodatkowo, gdy na zakupionym mięsie przygotujesz również zupę – np. krem pomidorowy. Nie musisz przy tym spędzać całych dni w kuchni – posiłki możesz przygotowywać np. na dwa lub nawet trzy dni. Należy przy tym pamiętać, iż jakość produktu i jego nawet najwyższą nawet wartość odżywczą można zmarnować, używając niewłaściwych technik kulinarnych. Smażenie na olejach zasobnych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe takich jak olej słonecznikowy czy kukurydziany może okazać się druzgocząco niekorzystne dla prozdrowotnych walorów wielu pokarmów.
Zarządzanie resztkami
Niewykorzystane resztki produktów żywnościowych mają tendencję do zalegania w szafkach i lodówkach do czasu aż się zepsują – wówczas trafiają do kosza na śmieci. Tymczasem zamiast wymyślać coraz to nowe potrawy, składające się z nowych produktów żywnościowych trzeba nauczyć się odpowiednio gospodarować pozostałościami z poprzednich dni. Najlepszą opcją są zupy – można do ich przygotowania użyć różnorodnych warzyw oraz mięs, a także tzw. dania jednogarnkowe, które nadadzą resztkom nowego charakteru. Skrawki warzyw, mięs, resztki serów posłużyć mogą także do przygotowania smacznych sosów. Niestety w dzisiejszych czasach tak naprawdę mało komu chce się tą możliwością zainteresować, a potem pojawiają się narzekania, że realizowanie założeń „zdrowej diety” wiąże się z wysokimi kosztami… więcej