Burger w pełnoziarnistej bułce z japońskim akcentem.
- Składniki na jedną porcję:
- 150 g mielonej wołowiny
- 100 g bułka pełnoziarnista
- 50 g świeżego zielonego ogórka
- 2 duże liście sałaty lodowej
- 30 g czerwonej cebuli
- pół ostrej papryczki jalapeno
- ząbek czosnku
- 1 łyżki jogurtu naturalnego 3% tłuszczu
- 1 cm kawałek imbiru
- 2-3 plastry pomidora
- szczypta cukru
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki mielonej chili(opcjonalnie)
- kilka kropel ciemnego sosu sojowego
- 50 ml octu ryżowego
- plaster ulubionego sera( u mnie długo dojrzewający SZAFIR)
- pół łyżeczki miodu
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- olej rzepakowy(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso: Do mielonej wołowiny dodajemy pół łyżeczki musztardy Dijon, kilka kropel sosu sojowego. oraz świeżo zmielony czarny pieprz ,całość mieszamy. Z wyrobionej masy formujemy kulkę, rozpłaszczamy i tworzymy burgera, ja swojego zrobiłem na grubość ok 1,5 cm. Najlepiej robić to na folii spożywczej. Tak przygotowanego zawijamy w ową folię i odkładamy do lodówki na godzinę. Pół godziny przed smażeniem wyciągamy go z lodówki, powinien mieć temperaturę pokojową. Smarujemy mięso delikatnie olejem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 1,5 minuty z każdej strony( w zależności od grubości mięsa) 1 cm=1 min smażenia wołowiny. Solimy delikatnie z obu strony w trakcie smażenia Pod koniec smażenia układamy na mięso ser.
Japońska sałatka z zielonego ogórka(Sunomono): ogórka przekrawamy na pół i wydrążamy środki, kroimy w półplasterki,solimy i odstawiamy na 10 minut, odciskamy ogórka w ręce aby pozbyć się nadmiaru wody. W miseczce mieszamy ocet ryżowy, szczyptę cukru oraz krople sosu sojowego, mieszamy i dodajemy ogórki. Odstawiamy na 30 min.
Sos do burgera: Drobno siekamy ząbek czosnku oraz połowę porcji naszej papryczki jalapeno, imbir trzemy na tarce dodajemy wszystko do miseczki, dokładamy jogurt, sos sojowy oraz miód, mieszamy. Doprawiamy suszonym czosnkiem i ewentualnie suszoną chilli.
Warzywa: Sałatę kroimy w paski, cebule w półplasterki, resztę papryczki również w półplasterki, a pomidora w plastry(kształty pokrojonych dodatków są naprawdę dowolne).
Bułki podpiekamy na rozgrzanej patelni aż będą chrupkie.
Składamy: Spód oraz górę bułki smarujemy po połowie sosem, układamy po kolei, sałatę, mięso, pomidor, cebule, papryczki i sałatkę z ogórka. Gotowe!
Wartości kaloryczne:
Białko: 42 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcz: 12 g
Kcal: 450
Autor: ASFI87