Nadmierne i trudne do opanowania łaknienie jest jednym z podstawowych czynników utrudniających redukcję tkanki tłuszczowej. Okazuje się jednak, że są proste sposoby na to by wyregulować pracę mechanizmów odpowiedzialnych za kontrolę głodu i sytości. Co najważniejsze, niektóre z tych sposobów nie są wcale trudne i czasochłonne. Co więc zrobić by pozbyć się wiecznego uczucia głodu?
Jedz więcej białka na śniadanie
Wysokoenergetyczne (czyli napakowane węglowodanami) śniadanie jest tylko z pozoru zdrowe i przyjazne dla sylwetki. Wbrew temu co się często sugeruje uczucie głodu towarzyszące w ciągu dnia wcale nie jest uzależnione od tego jak dużo kalorii dostarczyliśmy w ramach pierwszego posiłku. Znaczenie natomiast może mieć ile białka w tym czasie dostarczyliśmy. Okazuje się, że wysokobiałkowe śniadanie syci na dłużej i w sposób długoterminowy wpływa na wydzielanie hormonów regulujących łaknienie. Włączając większą dawkę białka do pierwszego posiłku możemy więc sprawić, że nawet w godzinach popołudniowych i wieczornych uczucie głodu będzie mniej dokuczliwe. Wystarczająca dawka wynosi prawdopodobnie 30 – 40g. Warto by było to białko wysokiej jakości.
Wprowadź dni z wyższymi kaloriami
W czasie odchudzania łaknienie jest dużym problemem. To właśnie ono często sprawia, że dieta zostaje przerwana. Warto wiedzieć, że uczucie głodu staje się dokuczliwe najczęściej po 5 – 7 dniach ujemnego bilansu energetycznego. Po tym okresie warto więc wprowadzić jeden dzień wyższymi kaloriami. Nie musi to być drastyczny wzrost spożycia energii, niekiedy wystarczy zwiększyć podaż kalorii o około 10 – 15% by było to odczuwalne dla organizmu. Można tego dokonać poprzez włączenie jednego „posiłku oszukanego”, który – wbrew obiegowym przekonaniom – wcale nie musi opierać się na ekstremalnie niedietetycznych pokarmach. Może to być coś spoza listy pokarmów, na których oparta jest dieta, ale warto by było to jedzenie wartościowe.
Cały artykuł znajdziesz na: PoTreningu.pl