Chili con carne czyli chili z mięsem – wersja mało przetworzona
można ew. użyć przetworzone zamienniki: 2 duże puszki pomidorów, 2 puszki fasoli czerwonej, mieszanka przypraw chili con carne
Składniki na 10 porcji:
3 cebule
2 kg pomidorów (mogą być tańsze, jak na zupę)
2 ząbki czosnku
40g oliwy z oliwek
4 płaskie łyżeczki chilli w proszku
2 czubate łyżki mielonego kminu rzymskiego (ja miałam cały i nie udało mi się go zmielić)
1 kg wołowiny mielonej (ja miałam karkówkę)
1 świeża papryczka chili – posiekana
400g fasoli: nasiona, najlepiej czerwone, (ja dałam 500g białych i było za dużo)
sól, pieprz, cynamon
Wartości odżywcze na 1 porcję (1/10 całości):
B: 29g (w tym 18g zwierzęcego)
T: 10g
W: 26g
kcal: 310g
Wartości odżywcze na 1 porcję + 50g ryżu brązowego:
B: 32g (w tym 18g zwierzęcego)
T: 11g
W: 60g
kcal: 470g
Czas przygotowania: 60min (głównie obieranie pomidorów)
Czas gotowania: 3h (lub krócej jeśli fasola dłużej się moczyła lub z puszki)
Przygotowanie:
1. Przepłucz fasole i wstaw do zimnej wody na 60min.
2. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć na rozgrzaną oliwę (30g) i zeszklij
3. Dodaj chili w proszku i kmin rzymski
4. Podsmaż wołowinę na 10g oliwy (w osobnym garnku jeśli patelnia za mała), mieszaj od czasu do czasu
5. Obierz pomidory ze skórki (po zalaniu wrzątkiem na 2-3min skórka łatwo schodzi), pokrój na ćwiartki/ósemki
6. Jak mięso zrobi się brązowe dodaj cebulę, pomidory, posiekaną papryczkę chili, odsączoną fasolę, cynamon, pieprz, sól
7. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem 3h (lub mniej jeśli fasolka się dłużej moczyła; jeśli używasz fasolki z puszki dodaj ją 40 min przed końcem gotowania)
8. Ew. jeśli będzie za gęste i starczy miejsca w garnku dodaj trochę wody
Nie jestem fanką bardzo ostrych potraw i te proporcje były dla mnie w sam raz. Dużo zależy jednak od papryczki i ilości wsypanego chili
Nadmiar mięsa można oczywiście zamrozić
SMACZNEGO
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: agak (sfd)