Witam. Dzisiaj napiszę wam jak przyrządzić pyszną karkówkę. Przygotowanie takiego dania zajmuje około godziny. Dla mnie najlepiej smakuje z ryżem. Nie jest to jakiś bardzo skomplikowany przepis, ale naprawdę dobrze smakuje.
Składniki:
500g karkówki
3 średnie cebule
2-3 średnie marchewki
przecier pomidorowy (100-150g)
przyprawy: sól, pieprz czarny i biały [ten nadaje ciekawy aromat], zioła prowansalskie, przyprawa np. do gulaszu, bądź karkówki, magii, vegeta, kostka do mięsa.
BTW: w 100g karkówki 12g B, 16g T i trochę węgli z warzyw.
Przyrządzanie:
1. Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę, cebulę w piórka, a marchewkę w mała kostkę.
2. Doprawiamy karkówkę pieprzami, solą, ziołami prowansalskimi, przyprawą do gulaszu.
3. Obsmażamy karkówkę na patelni (około 8 min) aż zmięknie, ja używam oleju w sprayu, z karkówki i tak się trochę wypali tłuszczu.
4. Dodajemy cebulę i marchewkę i dalej smażymy, około 5-8min, aż cebula się zeszkli.
5. Dolewamy wody (tyle aby później trochę zostało i wyszedł sos), trochę ponad szklankę, później można jeszcze dolać. Dodajemy kostkę do mięs. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i zostawiamy na około 25min żeby się dusiło od czasu do czasu mieszając.
5. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, dajemy trochę większy gaz i czekamy około 5 min aż trochę zgęstnieje.
6. Doprawiamy vegetą i magii.
MOŻNA JEŚĆ. SMACZNEGO.
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: easyriderr (sfd)
Bardzo fajny przepis. Jednak ja mieszam przyprawy z masą (mięso/warzywa) dzień przed i wkładam do lodówki. Dopiero na drugi dzień przyrządzam. Jak dla mnie lepszy aromat łapie.