Masło orzechowe by life_styl

Masło orzechowe by life_styl

Nie jedokronie mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego. Taką rzeczą jest masło orzechowe.
Na sklepowych półkach ciężko jest znalezć takie które nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników, a jeżeli już takie znajdziemy do cena i wielkość opakowania nie zachęca do zakupu.

Jest świetnym dodatkiem do owsianki na śniadanie czy też twarogu na kolację. Wyśmienicie również smakuje z razowym pieczywem.

Masło orzechowe jest zródłem tłuszczy wielo i jedno nienasyconych.
Zawiera duże ilości białka (ROSLINNEGO!). Zawiera również sporo składników mineralnych. Lecz wszystko to zależy od orzechów z które je zrobimy.

Składniki

Składniki:
200 g pestek słonecznika
200 g orzechów ziemnych, nie kupujcie solonych ani smażonych
2 łyżki miodu ( około 40g)
4 łyżki oliwy (około50)( nie ma na zdjęciu)
szczypta soli

Oczywiście ja dałem słonecznik i orzechy ziemne, bo tak wychodzi ekonomicznie, ale możecie użyć innych orzechów np. włoskich, laskowych.

Słonecznik

Wszystkie składniki wsypujemy do młynka i mielimy na jednolitą masę. Mój młynek nie jest pierwszej młodości, ale spisuje się znakomicie.

Zmielone składniki

Zmielone orzechy i słonecznik wsypujemy do pojemnika lub miski.

Oliwa z oliwek

Następnie dodajemy do nich oliwę, miód i szczyptę soli.

Masło orzechowe

Wszystko staramy się wymieszać tak ,aby powstała jednolita masa. Bez żadnych gródek.

Wartości odżywcze(na 100g):
602kcal
20b
25ww
46t

I to by było na tyle!
Smacznego

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: life_styl (sfd)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *