Masło orzechowe by life_styl
Nie jedokronie mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego. Taką rzeczą jest masło orzechowe.
Na sklepowych półkach ciężko jest znalezć takie które nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników, a jeżeli już takie znajdziemy do cena i wielkość opakowania nie zachęca do zakupu.
Jest świetnym dodatkiem do owsianki na śniadanie czy też twarogu na kolację. Wyśmienicie również smakuje z razowym pieczywem.
Masło orzechowe jest zródłem tłuszczy wielo i jedno nienasyconych.
Zawiera duże ilości białka (ROSLINNEGO!). Zawiera również sporo składników mineralnych. Lecz wszystko to zależy od orzechów z które je zrobimy.
Składniki:
200 g pestek słonecznika
200 g orzechów ziemnych, nie kupujcie solonych ani smażonych
2 łyżki miodu ( około 40g)
4 łyżki oliwy (około50)( nie ma na zdjęciu)
szczypta soli
Oczywiście ja dałem słonecznik i orzechy ziemne, bo tak wychodzi ekonomicznie, ale możecie użyć innych orzechów np. włoskich, laskowych.
Wszystkie składniki wsypujemy do młynka i mielimy na jednolitą masę. Mój młynek nie jest pierwszej młodości, ale spisuje się znakomicie.
Zmielone orzechy i słonecznik wsypujemy do pojemnika lub miski.
Następnie dodajemy do nich oliwę, miód i szczyptę soli.
Wszystko staramy się wymieszać tak ,aby powstała jednolita masa. Bez żadnych gródek.
Wartości odżywcze(na 100g):
602kcal
20b
25ww
46t
I to by było na tyle!
Smacznego
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: life_styl (sfd)