Mięso w sosie brzoskwiniowym na ostro

Gotowe danie

 

Witajcie,

 

Dzisiaj z powodu tego, ze w lodowce świeciło pustkami a nie chciało mi się iść do sklepu, zostałem zmuszony do wykombinowania obiadu z rzeczy znajdujących się pod ręką. Jako, ze brzoskwinie walają mi się po domu, postanowiłem zrobić

 

obiad bardziej na słodko i wyszło całkiem nieźle.

 

Składniki:

 

400g mięsa – użyłem schabu (tylko to miałem) ale można dać co się chce (np.kurak). Pieczone mięso również dobrze pasuje.

 

dosyć duża brzoskwinia
papryka zielona
cebula
przyprawy – sol, pieprz, chilli
ryz

 

 

Przygotowanie:

 

1. Przygotowujemy mięso – kroimy wedle uznania, doprawiamy i smażymy/pieczemy

 

2. Na patelnie dajemy paprykę i cebule – pokrojone w dość duże kawałki i podsmażamy

 

3. W międzyczasie obieramy brzoskwinię ze skorki i kroimy w drobna kostkę, dodajemy na patelnie

 

4. Smażymy na małym ogniu aż do momentu kiedy nasza brzoskwinia będzie przypominać kleista papkę

 

5. Przyprawiamy niewielka ilością soli oraz pieprzem i chilli

 

6. Dodajemy wrzącej wody i redukujemy sos do odpowiedniej konsystencji

 

7. Wykładamy na talerz razem z ryżem i wcześniej przygotowanym mięsem

 

8. Zjadamy zawartość talerza

 

Mięso

 

Mięso

 

Warzywa

 

Smażenie

 

Smażenie

 

Smażenie

 

Wersja z pieczoną szynką:

 

Z pieczoną szynką

 

Wartość odżywcza:

 

1176kcal B/T/W – 95/42/103

 

Dla wersji z kurakiem zamiast schabu:

 

924kcal B/T/W – 95/14/103

 

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

 

Autor: bejbej (sfd)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *