Składniki:
– 150 g mąki razowej (pszenna typ 2000)
– ok. 320 g mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
– 1 jajko
– 250 g twarogu półtłustego
– oliwa z oliwek do smarowania patelni
– 100 g jogurtu naturalnego
– 1 jabłko
Przygotowanie:
1. Z mąki, jajka, mleka robimy ciasto. Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni – naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni.
2. Twaróg mieszamy z jogurtem tak, aby powstała z tego dość jednolita masa. Dodajemy starte na tarce z grubymi oczkami jabłko. Do masy można dodać cynamon, jeśli lubimy.
Wykładamy masę twarogową na naleśniki i zawijamy.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 naleśników.
Wartości:
1 naleśnik:
B: 13g
T: 6g
W: 24g
200 kcal
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”