Istnieje wiele hipotez odnośnie wpływu błonnika pokarmowego na kancerogenezę. Niektóre dotyczą modulacji aktywność IGF-1, metabolizmu estrogenów i regulacji stanu zapalnego. W badaniach epidemiologicznych wykazano, iż błonnik ma znaczenie dla występowania raka.
Epidemiologia zakłada, iż choroby mają określoną przyczynę (czynnik ryzyka) i nie pojawiają się w sposób losowy. Uwzględniono dane od 4684 kobiet z kohorty SU.VI.MAX. Dokonały one przynajmniej trzech zapisów dotyczących diety w okresie 24 h. Wśród kobiet w ciągu następnych 12.6 lat odnotowano 167 przypadków raka piersi.
Wyniki:
- całkowita podaż błonnika nie była związana z ryzykiem raka piersi,
- podaż błonnik ze zbóż nie była związana z ryzykiem raka piersi,
- podaż błonnik z owoców i roślin strączkowych również nie korelowała z wystąpieniem raka piersi,
- błonnik pochodzący z warzyw powiązano ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi,
- spożycie warzyw nie było związane z wystąpieniem raka piersi,
Wnioski: jak widać, ma znaczenie nie tylko podaż błonnika, ale także jego źródło. Wydaje się, iż spożycie warzyw powinno być elementem diety przeciwdziałającej nowotworom, w tym zmianom dotyczącym piersi.