Źródło zdjęcia
Czas wchłaniania się whey vs kazeina
Białko (proteiny) stanowi bardzo ważną funkcję dla osób trenujących sporty siłowe (kulturystyka, trójbój, strongman itd.) Dzienne zapotrzebowanie na ten makroskładnik powinno wynosić od 1,5 do nawet 3,2 g /k.m.c (kilogram masy ciała) jak widać rozbieżność ta jest bardzo duża, spowodowane to jest wieloma czynikami, takimi jak: budowa ciała, aktualny cel treningowy, czy też stosowanie SAA. Jest ono zwiększone niż u przeciętnych osób z powodu, iż podczas ćwiczeń następują mikrourazy i do ich odbudowania potrzebne jest głównie białko.
Niektóre rodzaje białek:
–WPC (whey protein concentrate) – białko szybkowchłanialne, zawierające przeciętnie ok. 80% białka, dobre białko do uzupełniania codzienej diety, różnica między WPC a WPI jest niewielka, wręcz nieodczuwalna dla przeciętnego pasjonata kulturystki, może poza smakiem czy rozpuszczalnością.
–WPI (whey protein isolate) – izolat, jest to trochę bardziej 'oczyszczone’ WPC, które nie powinno zawierać w składzie prawie wcale laktozy czy tez węglowodanów, zawiera przeciętnie ok. 90-95% białka, teoretycznie wchłonie się trochę szybciej niż WPC.
–kazeina – bialko wolnowchłanialne (co widać zresztą na dołączonym schemacie), dlatego szczególnie polecane na noc aby zapobiegać 'nocnemu katabolizmowi’, w pożywieniu występuje wyłącznie w przetworach mlecznych, oczywiście występuje również w postaci odżywki (np. Night Protein – Trec)
–albumina jaja – podobnie jak kazeina jest to białko wolnowchłanialne, jednak wchłania się trochę szybciej, niż w przypadku kazeiny
–sojowe – bialko roślinne, może nadawać się du uzupełnienia diety, jednak nie powinno ono przekraczać 30% zapotrzebowania na ten składnik. Zawiera ono dość dużą ilość lecytyny (w postaci odżywki np. Sojavit 85 – Olimp)
Autor: BPL-G (sfd)