Ciasto czekoladowe na mące kokosowej z dodatkiem daktyli by vinang
Na ciasto :
-200g mąki kokosowej,
-100g mąki kukurydzianej,
-1 jajko,
-160g daktyli,
-260g mleka,
-30g masła orzechowego,
-50g czekolady 90%,
-15g kakao,
-25g oleju kokosowego,
-50g żurawiny,
-odrobina cynamonu, sody i proszku do pieczenia.
Polewa :
-100ml mleka
-100g czekolady 90%
Daktyle przełożyć do rondelka, zalać odrobiną wody, gotować, po ugotowaniu zostawić do ostygnięcia. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, żurawinę, cynamon i posiekaną czekoladę wymieszać. Mleko zmiksować z jajkiem. Do ostudzonych daktyli dodać masło orzechowe i zblendować. Do suchych składników dodać zmiksowane mleko z jajkiem, zmiksowane daktyle i olej kokosowy, dokładnie wymieszać. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”