CIASTO ORZECHOWE EXTRA LOW CARB
Składniki:
250g orzechów włoskich najlepiej już zmielonych
4 jaja i 4 białka
słodzik
punkt 1
Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być „śliska” bo nam się większość orzechów przyklei) lub mielimy w specjalnej maszynce, a jeszcze lepiej kupujemy mielone.
punkt 2
4 żółtka i jedno białko ubijamy mikserem ze słodzikiem (ile kto lubi – tak, żeby było słodkie)
punkt 3
Dodajemy orzechy i mieszamy końcówką do mieszania lub drewnianą pałką!
punkt 4
7 białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do masy mieszając (znowu końcówką do mieszania, a nie do ubijania) na najmniejszej prędkości miksera lub ucierając drewnianą pałka.
punkt 5
Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub inną niedużą blachę wyłożoną folia aluminiową lub papierem do pieczenia.
punkt 6
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do ok 160-180st i pieczemy na złoty kolor około 60minut.
Polewa czekoladowa:
40-50g gorzkiej czekolady
słodzik, odrobina mleka i wody
Wykonanie:
Wrzucamy do tygielka lub małego garnka czekoladę i podgrzewamy by się roztopiła, by łatwiej się rozpuściła dodajemy trochę wody i/lub mleka oraz słodzik (duuuużo słodzika) by było słodkie. Chyba, że ktoś, tak jak ja, lubi smak gorzkiej czekolady… Gotową polewą polewamy ciasto.
Wersja extra low carb jest bez polewy czekoladowej.
B90g T184g W9g 2043kcal
w tym: nasycone 22g jednonienasycone 31g wielonienasycone 120g (wg dziennika posiłków)
Wersja low carb z polewą czekoladową (50g gorzkiej czekolady wawel 90%)
B95g T204g W25g 2355kcal
w tym tłuszcze nasycone tylko 24g
Dla porównania ciasto kokosowe by B-50 (na chudym twarogu)
B101g T160g W27g 1938kcal
w tym: nasycone 78g jednonienasycone 55g wielonienasycone 17g
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: yoyo1978 (sfd)