Czy ashwagandha poprawia wydolność?

Okazuje się, że ashwagandha ma potencjał, o który nikt jej nie podejrzewał, tj. może zwiększać wydolność sportowców. Suplementacja ashwagandhą może poprawić VO2 max u sportowców i osób nie będących sportowcami.

W przytoczonych przez Jorge Pérez-Gómeza i in. badaniach, stosowano Ashwagandhę od 2 do 12 tygodni. Dostarczano od 300 do 1000 mg na dobę. W metaanalizie Jorge Pérez-Gómeza i in. podawanie ashwagandhy spowodowało średni wzrost pochłaniania tlenu o 3 mL/kg masy ciała/min.

Co to jest VO2 max?

Jest to maksymalny pobór tlenu przez ustrój. Można ustalić VO2 max, czyli prędkość biegu, przy której uzyskujemy maksymalny pobór tlenu.

W 1923 roku naukowcy Hill i Lupton stwierdzili, że dla Hilla ilość przyswajanego przez organizm tlenu rośnie wraz ze wzrostem szybkości biegu, a osiąga maksimum przy prędkości rzędu 256 m/min. (czyli 15,36 km/h).

Jak widać naukowiec był średnio wytrenowanym biegaczem – maratończycy mogą osiągać ten próg przy prędkościach rzędu 16-20 km/h (266-333 m/min.). Przy tej prędkości praca płuc, serca i ilość tlenu dostarczanego do mięśni jest maksymalna. Im lepiej wytrenowany zawodnik, tym wyższa jest prędkość, przy której osiąga VO2 max.

Czy wzrost o 3 ml/kg masy ciała to dużo?

Biorąc pod uwagę, iż u piłkarzy wartości VO2 max mieściły się w zakresie 48–62 ml/kg/min. – jest to sporo.

  • Elitarni piłkarze mieścili się w granicach: 59,2 do 63,2 ml/kg/min.
  • Występujący międzynarodowo: 59,2 do 61,5 ml/kg/min.
  • Zawodowi piłkarze: 58,2 do 62,2 ml/kg/min.
  • Amatorscy piłkarze: 57,8 do 61,7 ml/kg/min.

Podsumowanie

Jeśli ashwagandha poprawia VO2 max, to jej stosowanie u sportowców może mieć zupełnie inny powód niż do tej pory.

Referencje, źródła badań:

Jorge Pérez-Gómez „Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on VO2max: A Systematic Review and Meta-Analysis” https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/1119/htm

Maamer Slimani „Maximum Oxygen Uptake of Male Soccer Players According to their Competitive Level, Playing Position and Age Group: Implication from a Network Meta-Analysis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6458571/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *