Czy bać się GMO?

Tematy związane z żywnością genetycznie modyfikowaną (GMO) budzą skrajne emocje. Z jednej strony wielu naukowców prezentuje dalece entuzjastyczne stanowisko, wskazując na nieograniczone wręcz korzyści związane z możliwościami jakie daje inżynieria genetyczna, z drugiej co krok w rozmaitych opracowaniach poruszane są kwestie związane z bezpieczeństwem, zarówno człowieka jak i otaczającej nas przyrody.

Tak naprawdę,  czy tego chcemy czy nie, trudno sobie wyobrazić już funkcjonowanie naszej cywilizacji bez możliwości jakie daje inżynieria genetyczna. Mikroorganizmy genetycznie zmodyfikowane wykorzystywane są w m.in. w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków takich jak insulina, w diagnostyce medycznej, w procesach związanych z oczyszczaniem środowiska takich jak rekultywacja, oraz w przemyśle spożywczym – przykładowo drożdże GM stosowane są w piekarnictwie, mleczarstwie i browarnictwie.

Zmodyfikowane genetycznie rośliny charakteryzują się zwiększoną odpornością na niekorzystne czynniki zewnętrzne, a ich uprawy nie wymagają stosowania chemicznych środków ochrony przed szkodnikami i chorobami, przez co – w przypadku roślin stanowiących surowce spożywcze – otrzymywane z nich produkty żywnościowe są zdrowsze. Dzięki inżynierii genetycznej mamy możliwość pozyskiwania bioaktywnych substancji i rozmaitych komponentów od zwierząt hodowlanych, choćby hormonów (np. hGH), białek (laktoferyny), nawet narządów do ksenotransplantacji.

Więcej w temacie: http://potreningu.pl/artykuly/1095/czy-bac-sie-gmo

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *