Dietetyczne naleśniki białkowe z żurawiną

 Gotowe danie

Czas przygotowania: 40 min
Składniki: ok. 10 porcji

6 białek
1 żółtko
250g chudego twarogu
75g mąki razowej
50ml mleka
mały jogurt naturalny
pół szklanki żurawiny
2 łyżeczki cynamonu
3 ziarenka słodziku

Do przygotowania naleśników potrzebne będą również:
cienka patelnia teflonowa, robot kuchenny (mikser i blender)

Przygotowanie

Białka jaj, przy użyciu robota kuchennego ubij niezupełnie na sztywno (dobrze dodać szczyptę soli dla lepszego ubicia). Żółtko, mąkę, mleko i na końcu wodę (w ilości potrzebnej do uzyskania konsystencji ciasta do naleśników – około 1 szklanki) wymieszaj razem w misce. Dodaj do miski ubite wcześniej białka, skruszone ziarenko słodziku i dokładnie wymieszaj (jeśli zbyt gęste dodaj wody).

 

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu), wylewając na patelnie równomiernie ciasto. Gdy naleśnik zetnie się od spodu i sam będzie odchodził od powierzchni patelni przerzuć go na drugą stronę (używając drewnianej łopatki lub po prostu podrzucając patelnią).

Przygotowanie farszu polega na dodaniu do twarogu jogurtu, 2 ziarenek słodziku, sparzonej wcześniej żurawiny oraz łyżeczki cynamonu. Usmażone naleśniki zawijaj w rulony z nadzieniem. Całość polać możesz sosem z jogurtu, słodzika i cynamonu.

Wartości odżywcze

Białko: 91g
Węglowodany: 70g
Tłuszcz: 12g
Kalorie: 768 kcal

Naleśniki

Farsz

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: Karo0oL (sfd)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *