Czas przygotowania: 40 min
Składniki: ok. 10 porcji
6 białek
1 żółtko
250g chudego twarogu
75g mąki razowej
50ml mleka
mały jogurt naturalny
pół szklanki żurawiny
2 łyżeczki cynamonu
3 ziarenka słodziku
Do przygotowania naleśników potrzebne będą również:
cienka patelnia teflonowa, robot kuchenny (mikser i blender)
Przygotowanie
Białka jaj, przy użyciu robota kuchennego ubij niezupełnie na sztywno (dobrze dodać szczyptę soli dla lepszego ubicia). Żółtko, mąkę, mleko i na końcu wodę (w ilości potrzebnej do uzyskania konsystencji ciasta do naleśników – około 1 szklanki) wymieszaj razem w misce. Dodaj do miski ubite wcześniej białka, skruszone ziarenko słodziku i dokładnie wymieszaj (jeśli zbyt gęste dodaj wody).
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu), wylewając na patelnie równomiernie ciasto. Gdy naleśnik zetnie się od spodu i sam będzie odchodził od powierzchni patelni przerzuć go na drugą stronę (używając drewnianej łopatki lub po prostu podrzucając patelnią).
Przygotowanie farszu polega na dodaniu do twarogu jogurtu, 2 ziarenek słodziku, sparzonej wcześniej żurawiny oraz łyżeczki cynamonu. Usmażone naleśniki zawijaj w rulony z nadzieniem. Całość polać możesz sosem z jogurtu, słodzika i cynamonu.
Wartości odżywcze
Białko: 91g
Węglowodany: 70g
Tłuszcz: 12g
Kalorie: 768 kcal
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: Karo0oL (sfd)