Cześć,
dziś to na co czekali wszyscy czytelnicy mojego dziennika – naleśniki o niskim indeksie glikemicznym, które nadadzą się do diety kulturysty, świetny posiłek na uczelnię, czy do pracy, nie trzeba się babrać ze sztućcami, myciem pojemników etc…zapewniam, że nie opędzicie się od podjadaczy.
Ostatnio jem tylko to, używając różnego rodzaju wypełnień.
Ciasto:
Składniki na około 15 naleśników:
Mąka orkiszowa 250g
Mąka pszenna pełnoziarnista 250g
Jajka całe – 4 sztuki
Mleko 200ml
Woda 200 ml
Oliwa 15g
Sól morska
Wykonanie:
1.Składniki wrzucamy/wlewamy do garnka/miski, miksujemy do uzyskania jednolitej, płynnej masy.
2.Jeden niezbyt gruby naleśnik, to około 0,5 łyżki wazowej.
3. Smażymy(nie używam żadnego tłuszczu – daję łyżkę oliwy do ciasta) ok 2 minuty z jednej i minutę z drugiej strony na średnim ogniu.
4.Podajemy z dowolnym nadzieniem.
BTW na naleśnik:
B:<3g
T:<3g
W:20-25g
Nadzienia, które ja stosuję:
Wariant wysokokaloryczny na 15 naleśników:
Karkówka mielona 500g
Makaron pełnoziarnisty/z semoliny/durum 400g
Mieszanka orzechów 150g
Przecier pomidorowy 700g
Warzywa świeże – pomidor 3 sztuki , kapusta pekińska główka
Przyprawa do dań z pomidorów
Wykonanie:
1.Karkówkę podsmażamy – ja dodaję trochę wody, smażę przewracając ją tylko raz podczas całego procesu, gdy jest gotowa dodaję przyprawę i sos pomidorowy.
2.Makaron gotujemy, ugotowany dodajemy do mięsa.
3.Warzywa kroimy, wykładamy na naleśnik, posypujemy orzechami, dodajemy spaghetti, zwijamy.
Nie będę tu podawał BTW, bo raz że karkówka każda jest inna, ja używam dość chudej, dwa że dodałem mieszankę orzechów dostępną tylko na terenie Niemiec, większości z tych orzechów nie widziałem nawet na oczy.
Warianty białkowe:
a)na 3 naleśniki:
Twaróg półtłusty mielony 200g.
Warzywa świeże – jak wyżej.
Czosnek granulowany, sól morska.
Wykonanie
1.Twaróg kroimy w kostkę, lub rozsmarowujemy na naleśniku, posypujemy intensywnie czosnkiem i solą morską – uzyskujemy coś co smakiem, nie różni się od fety.
2.Warzywa kroimy, układamy na naleśniku, zawijamy.
BTW:
B:36g
T:7g
W:9g
b)Na 3 naleśniki:
Pierś z kurczaka 200g
Warzywa świeże – jak wyżej.
Dowolna przyprawa do mięsa.
Wykonanie:
1.Pierś z przyprawą podsmażamy na wodzie, ewentualnie kto czego używa.
2.Warzywa kroimy, układamy razem z piersią na naleśniku, zawijamy.
*Warzywa takie jak papryka, cebula, pieczarki możemy podsmażyć razem z piersią by nadać całości lepszego smaku.
BTW:
B:40g
T:<4g
W:-
pzdr/
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: Koniu151 (sfd)
Świetny przepis 🙂 Wersje białkowe szczególnie przypadły mi do gustu.