Domowe sezamki by Malinowa

Domowe sezamki by Malinowa

Składniki:
– 100 g sezamu
– 100 g cukru trzcinowego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka wody

6ca6f49bd97248a3842afee02451ee78.jpg

Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy dwa kawałki papieru do pieczenia i wałek.
2. W małym garnuszku rozpuszczamy cukier, miód i wodę – po kilku minutach uzyskamy gęsty karmel.
3. W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu (uwaga szybko się przypalają), gdy zaczną ładnie pachnąć zdejmujemy garnuszek z karmelem z ognia, dodajemy sezam i szybko mieszamy całość.
4. Powstałą gorącą masę wylewamy na pierwszy arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy drugim i delikatnie wałkujemy.
5. Po 2 minutach odrywamy górną warstwę i jeszcze ciepłe kroimy na paseczki, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

ab537d4a09cc43ba86a9a4846ca0d29e.jpg
Wartości: 1 paseczek

B: 1,0
T: 2,5
W: 4,8
Kcal: 46

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *